Paul Buitink en Sander Boon; het failliet van de sociaal-democratie


Sander Boon is politicoloog en Managing Partner bij Symetrics, een Europese FinTech50-startup met vestigingen in Apeldoorn, Breukelen en London. Daarnaast schrijver van het boek de Geldbubbel.


Podcast

Help Café Weltschmerz met een donatie;
NL23 TRIO 0390 4379 13
 Quotes Lees meer button:
00:24 Introductie Sander Boon
00:45 De evolutie van de ongereguleerde geldmarkten. Centrale bankiers wisten dat de ongereguleerde markten wel bestonden maar knepen een oogje dicht.
02:20 Centrale bankiers moeten luisteren naar de politiek. De wetgever bepaald. Centrale bankiers moeten altijd reageren op de effecten van het beleid bepaald door overheden. Zij reageren op wat er mis gaat maar niet pro actief op wat schijnbaar goed gaat
03:20 Er is een ongereguleerde geldmarkt ontstaan waarbij banken krediet konden creëren uit het niets. De commerciële banken zijn geëvalueerd van spaargeld naar geldvermeerderaars.
05:40 De centrale banken hebben het ontstaan van de Euro/Dollar markt genegeerd in de theorie, waardoor de crisis als een grote verrassing kwam. Daarna hebben de centrale banken gereageerd waaruit blijkt dat ze echt niet begrepen wat er gebeurde.
08:12 De bubbel zit nog steeds in de balans van de centrale banken. De markten geloven niet meer wat centrale bankiers zeggen. De markten geloven niet meer in economische groei.
09:35 Het vertrouwen van de burgers in de economie is gebaseerd op de ontwikkeling van de huizenprijzen.
10:40 Er is op dit moment een vertrouwensimpuls in de economie
12:25 Er is geen verschil tussen deflatie en hyperinflatie. De kiest bij deflatie de veiligheid van cash en bij hyperinflatie bij de veiligheid van fysiek goud. De centrale banken willen nu cash overbodig maken. een negatieve rente is de prikkel om in cash te gaan sparen. dat heeft een deflatoir effect.
16:10 Het niveau van het economisch denken in de sector valt erg tegen. De rentevisie wordt gebaseerd op het idee, dat de rente omhoog zal gaan omdat het al lange tijd laag staat. dat is geen goede basis van economisch denken. Dat is geen logica maar een geloof.
17:30 Als de centrale banken geen idee hebben geen hoe de economie weer op de rails te krijgen, dan zullen we in dit systeem zelf na moeten denken over wat er aan de hand is.
17:48 Als gedurende een eeuw willen de politici meer geld uitgeven dan ze via de belasting binnen kunnen krijgen. Daarmee werden staatsleningen steeds belangrijker in het banksysteem.
19:18 Ik concludeer nu na de crisis van 2008 dat niet het kapitalisme is gevallen, maar vooral de sociaal-democratie!!!!
20:06 Havel zei ooit: je hebt eerst dissidenten, die klonteren samen, daaromheen krijg je groepen ontevreden mensen, daarmee ontstaat er een parallelle samenleving die het systeem uitholt. Dat zie je nu bij ons gebeuren.
21:45 Elk westers land is een belastingparadijs in zichzelf. De overheden die nu heel erg ageren tegen het kwetsbare banksysteem doen dat met krokodillen tranen.
22:53 Als je de kennis weghaalt uit de kamer en je maakt er aparte constellaties van dan raakt de kamer het zicht kwijt op de regering.
23:40 er is sinds 2008 een onwenselijke vermenging zichtbaar geworden tussen het geldsysteem en kredietsysteem. Als het ene valt trekt het de ander mee. Alles wat die twee uit elkaar haalt valt toe te juichen.
25:50 De crisis heeft te maken met de impliciete en expliciete garanties die de overheden hebben gegeven aan het economisch systeem om meer uit te geven dan onder normale omstandigheden. Overheden die maar een doel hebben, namelijk zieltjes winnen en op het pluche blijven zitten. Kan je die vertrouwen met zo’n belangrijke taak?
26:23 NAGESPREK.
Over de mythische macht van de Centrale Bankiers.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen