9 schadelijke effecten van fluoride: let op welke tandpasta je koopt!
Fluoride is tegenwoordig een controversieel en toch veelbesproken onderwerp, vooral omdat bijna iedereen het wel direct of indirect dagelijks binnenkrijgt, waar velen ook juist de schadelijkheid ervan aanstippen. Fluoride is niet slechts een veelgebruikt ingrediënt in tandpasta, veel gemeenten ter wereld hebben ook een gefluorideerde watervoorziening. Waarom? De reden die we krijgen is dat het de mondgezondheid zou bevorderen en hier gaan velen in mee zonder dat het bewezen is dat het schadelijke orale bacteriën voorkomt. Wat wel bekend is, is dat fluoride zeer giftig is.
Langdurige inname is schadelijk voor de hersenen, het spijsverteringsstelsel, het hart, de botten en zelfs het tandglazuur dat het juist zou moeten verbeteren. Deze volgende 9 schokkende feiten zullen je er wellicht toe aanzetten je blootstelling aan fluoride te herzien.
Gevaren van blootstelling aan fluoride
1. Verzwakt de gezondheid van het skelet
Skeletfluorose is een aandoening die het gevolg is van fluorideconsumptie. De lever kan fluoride niet verwerken, dus komt het in de bloedbaan terecht waar het wordt gecombineerd met calcium dat uit het skelet is uitgeloogd. Dit zorgt voor zwakke botten, ook wel bekend als skeletfluorose. Het risico is al tientallen jaren bekend, maar het is niet vastgesteld hoeveel blootstelling aan fluoride de fluorose van het skelet zal bewerkstelligen. Wel weten we dat impact die skeletfluorose heeft op de kwaliteit van leven verschrikkelijk is. Onlangs hebben de Chinese autoriteiten een verband gelegd tussen vermindering van de blootstelling aan fluoride en de incidentie van fluorose.
2. Veroorzaakt artritis
Inmiddels aangetoond is dat fluoride verkalking van kraakbeen veroorzaakt. Kraakbeen is het essentiële weefsel voor de gezondheid van gewrichten. Degeneratieve artrose is in verband gebracht met fluorose van het skelet. En in een studie van personen die leden aan fluorose, kwamen knie-artrose vaak voor.
3. Giftig voor de schildklier
Jodium en fluoride behoren tot een familie van verbindingen die bekend staat als halogenen. Hoewel jodium gunstig is voor de schildklier, is fluoride dat niet. Vanwege de overeenkomsten kan de schildklier echter fluoride opnemen in plaats van jodium. Dit heeft zeer negatieve fysieke gevolgen. Fluoride is giftig voor schildkliercellen; het remt de functie en veroorzaakt celdood. Decennia lang werd fluoride gebruikt om de schildklierfunctie te verminderen bij personen die leden aan een overactieve schildklier. Alarmerend is, dat de hoeveelheid fluoride die wordt gebruikt bij waterfluoridering nu overeenkomt met de niveaus die doorgaans worden gebruikt om de schildklierfunctie te verminderen.
4. Verkalkt de uiterst belangrijke pijnappelklier
Hoewel de volledige mogelijkheden van de pijnappelklier al eeuwenlang onderwerp van discussie zijn, is het zeker dat de pijnappelklier op zijn minst lichaamsritmes en waak-slaapcycli reguleert; twee uiterst belangrijke functies. Fluoride is vooral giftig voor de pijnappelklier, waar het zich ophoopt en de klier verkalkt.
5. Versnelt de vrouwelijke puberteit
Het is ook nodig om te vermelden dat de pijnappelklier een integrale rol speelt tijdens het begin van de puberteit. Onderzoek heeft aangetoond dat meisjes die in gebieden wonen die vatbaar zijn voor meer blootstelling aan fluoride, eerder de puberteit betreden dan meisjes die aan minder fluoride worden blootgesteld. Het schadelijke effect van fluoride op de seksuele functie begint hier echter pas..
6. Schadelijk voor mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid
Er bestaat een direct verband tussen vruchtbaarheidscijfers en gefluorideerd drinkwater. Hogere niveaus van fluoride komen overeen met lagere vruchtbaarheidscijfers, vooral bij drinkwaterniveaus van 3 ppm. Diermodellen tonen aan dat fluoride de reproductieve hormonen bij vrouwen vermindert. Bij mannen zijn de effecten net zo erg; degenen die lijden aan fluorose hebben een lager testosteronniveau en een lagere vruchtbaarheid dan mannen met een beperkte blootstelling aan fluoride.
7. Slecht voor de niergezondheid
Fluoride is giftig voor de nieren en er is vaker chronische nierziekte gemeld in gebieden waar het water veel fluoride bevat. Volgens Chinese onderzoekers is een fluoridegehalte van 2 mg/L voldoende om nierschade bij kinderen te veroorzaken. Hoewel de waterfluoridering vaak veel lager is dan dit, consumeert men nog massaal fluoride door het gebruik van tandpasta en uit andere bronnen.
8. Schadelijk voor het cardiovasculaire systeem
Onderzoek suggereert dat blootstelling aan fluoride cardiovasculaire ontsteking en atherosclerose veroorzaakt. Ander onderzoek heeft het effect ervan op de bloeddruk onderzocht, maar had gemengde resultaten. Hoe dan ook, ondanks het feit dat hart- en vaatziekten vele oorzaken kunnen hebben, tonen het bewijs en de geschiedenis aan dat de incidentie ervan toeneemt met blootstelling aan fluoride.
9. Negatieve cognitieve effecten
Het Fluoride Action Network meldt dat in mei 2013 43 studies het effect van fluoride op de menselijke intelligentie hebben onderzocht. De resultaten zouden iedereen moeten motiveren om hun blootstelling aan fluoride te minimaliseren. Een observatie is dat fluoride een negatieve invloed heeft op de neurale ontwikkeling van kinderen. Een andere is dat kinderen die in sterk gefluorideerde gebieden wonen tot vijf keer meer kans hebben om een laag IQ te ontwikkelen in vergelijking met kinderen die dat niet hebben.
De blootstelling aan fluoride verminderen
Het gebruik van tandpasta zonder fluoride kan je blootstelling aan fluoride direct in drastische mate verminderen. Bekende tandpasta’s zonder fluoride zijn EcoDenta, Paradontax (sinds kort ook versies met fluoride, dus let op), Weleda, Dr. Organic Aloe Vera, Himalaya Herbals en AloeDent. Lees bij twijfel zorgvuldig de ingrediënten door. Het handhaven van een gezond jodiumgehalte kan de schildklier helpen beschermen tegen fluoride. Gefluorideerd water is de grootste zorg en de meeste waterfilters zijn niet geschikt voor het verwijderen van fluoride; kijk in plaats daarvan naar waterzuiveringssystemen met omgekeerde osmose. ZeroWater is hier een voorbeeld van.
Wil je meer informatie winnen over de gevaren van fluoride? Bekijk dan de documentaire Fluoride: Poison on Tap. Het dekt de enorme omvang van de fluoridesituatie.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.