Adjiedj Bakas: ‘Westen moet zich richten op karmakapitalisme’

Adjiedj Bakas: ‘Westen moet zich richten op karmakapitalisme’

‘Schaars is het nieuwe plenty, traag is het nieuwe snel, duur is het nieuwe goedkoop.’ Trendwatcher Adjiedj Bakas geeft voor Wynia’s Week zijn visie op hoe dat zo gekomen is en waar de samenleving naartoe gaat.

Het artikel van Bakas is niet in alle opzichten opzienbarend. De zelfbenoemde vrijdenker constateert met vele anderen dat ‘duur het nieuwe goedkoop is’ en dat ‘onze overheidsmachinerie, ooit een van de beste ter wereld, ondermaats presteert.’ In zijn analyse van het huidige tijdsgewricht ziet hij een elite die zich niet meer kan vereenzelvigen met ‘de gewone man.’ Tot zover niet veel nieuws onder de zon. Meerdere artikelen op Café Weltschmerz leidden tot dezelfde conclusie.

In zijn eigen bewoordingen: ‘Er zit geen complot achter, het is gewoon minachting. Maar ook machtspolitiek: wie het voedsel beheerst, beheerst immers ook het klootjesvolk. Ondertussen geldt voor de elites: preaching water, drinking wine.’

De Grote Verarming zal leiden tot grote politieke verschuivingen

Politiek bewust

Een interessante observatie is die over ‘de verwaarloosde arbeiders en ambachtslieden.’ Het is mogelijk om de maatschappij van nu te zien als een waarin zij steeds minder te zeggen hebben. Volgens Bakas echter zijn ze ‘zich politiek bewuster geworden van hun macht en die gebruiken ze nu.’

Maar hoe dan verder in een maatschappij waar groepen mensen steeds meer uit elkaar drijven? ‘In landen als dat van ons heerst nu een situatie die vergelijkbaar is met het decadente Frankrijk van kort voor de Franse Revolutie.’ Maar wat zal het resultaat zijn van een revolutie? Een geweldsgolf is niet ondenkbaar. Bovendien, zoals het bekende gezegde luidt: ‘De revolutie eet zijn eigen kinderen op.’

Karmakapitalisme

Bakas echter ziet een uitweg. ‘Het Westen moet zich gaan richten op karmakapitalisme.’ Hij schrijft: ‘Zo ontstaat de economie van het geluk, oftewel de ‘happynomie’, alle zelfgecreëerde schaarste voorbij. Zo krijgt Mensheid 4.0 weer hoop en troost.’ De futurist geeft niet aan hoe de weg naar de ‘happynomie’ eruit ziet maar: ‘De toekomst is niet links of rechts, maar een recombinatie van linkse en rechtse issues in een technocratie op menselijke maat.’ Die technocratische samenleving, zat daar niet juist het probleem?

Bakas’ artikel wordt nergens echt concreet. Dat kan wellicht ook niet, men kan maar zoveel woorden in een artikel gebruiken. De man die het jaar door lezingen geeft en boeken schrijft, geeft op zijn website wellicht meer duidelijkheid. Hij is tussen 2015 en 2019 regelmatig te gast geweest bij Café Weltschmerz. Ideaal om even te kijken of zijn toekomstschetsen zijn uitgekomen. Zag hij de lijnen al voor zich? Bekijk gerust een van de gesprekken uit het omvangrijke Weltschmerz-archief, zoals onderstaande met zijn collega’s Wim de Ridder en Rob Creemers.

Goed, alvast een spoiler dan. Wim de Ridder na 11:50 min: “In 2023 is elektriciteit gratis.”

Adjiedj Bakas, Rob Creemers en Wim de Ridder; twee trendwatchers en een futuroloog 1

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.