Australische cartoonist ontslagen vanwege ‘coronacartoon’

Australische cartoonist ontslagen vanwege ‘coronacartoon’

Cartoonist Michael Leunig is ontslagen bij de Australische krant The Age. Redacteur Gay Alcorn, geeft als reden aan dat de tekenaar het contact met de lezers kwijt was. Leunig denkt dat zijn cartoons in de huidige tijd als te confronterend worden gezien.

Directe aanleiding was een tekening van Leunig waarin hij varieert op een beroemde gebeurtenis op het Tianmenplein in Bejing van 1989. Een grootschalig studentenprotest van studenten en sympathisanten op dat plein werd destijds neergeslagen door het leger. Tanks formeerden een lange rij en rukten op, tot een man daar voor even een eind aan maakte. De onbekende man ging pal voor de voorste tank staan en wist van geen wijken. De beelden gingen de hele wereld over.

Leunig, die al decennia zijn geld verdient met (politieke) spotprenten, maakte zijn eigen versie van het beeld door een kleine verandering door te voeren: de loop van de tank werd een injectienaald. Zo machteloos als de man destijds stond tegenover het Chinese leger, zo hulpeloos is de corona-vaccinweigeraar tegenwoordig, lijkt de cartoonist te willen zeggen.

De tekening van Leunig is nooit in de krant verschenen. De kunstenaar vertelt dat de redacteur van The Age hem liet weten dat hij ‘het contact met de lezer’ kwijt was. ‘Alcorn heeft het gevoel dat dit type cartoon niet in lijn ligt met het sentiment in de samenleving. Het lijkt erop dat het publiek voornamelijk het verhaal van Andrews (Daniel Andrews, premier van deelstaat Victoria, waar het coronabeleid geldt als een van de meest strikte ter wereld, red.) volgt. Maar het is mijn taak om de status quo uit te dagen. Dat is altijd de taak van een cartoonist geweest,’ aldus Leunig.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En die woorden komen soms hard aan. In september kwam de Nederlandse cartoonist Ruben Oppenheimer in het nieuws vanwege een tekening die hij maakte voor het NRC. De Zweedse Lars Vilks werd tot zijn recente overlijden jarenlang bewaakt vanwege zijn cartoons die sommigen als provocerend zien. De Deense Kurt Westergaard onderging eenzelfde lot na zijn Mohamed-cartoons.

Hieronder de beelden van de Tianmen-opstand uit 1989, waar Leunig zijn inspiratie vandaan haalde.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.