Bedrijven mogen geen vaccinatie eisen van werknemers maar doen dat vaak wel

Bedrijven mogen geen vaccinatie eisen van werknemers maar doen dat vaak wel

Bedrijven mogen van hun werknemers geen vaccinatiestatus eisen, maar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zal er niet tegen optreden als dat wel gebeurt. De overheid stelt zich terughoudend op en stelt dat werkgevers en werknemers er samen uit moeten komen.

Verschillende Nederlandse bedrijven kwamen de laatste tijd in het nieuws vanwege hun beleid ten opzichte van niet-gevaccineerden op de werkvloer. KLM zet personeel zonder vaccinatie niet in op vluchten naar bestemmingen waar een vaccinatieplicht geldt. De RAI stuurde een brief waarin stond dat ze geen flexwerkers willen inzetten zonder inenting tegen corona. Het Nederlandse personeel in dienst van het IJslandse Marel kreeg het verzoek thuis te blijven als ze geen negatieve coronastatus kunnen overleggen.

Het ministerie laat weten dat ze niets kunnen ondernemen in deze specifieke arbeidssituatie tussen arbeiders en werkgevers zolang er geen wettelijke afspraken zijn gemaakt rond dit thema. Dat verandert wellicht in de toekomst, demissionair minister Hugo de Jonge zei eerder te zullen kijken naar de mogelijkheden. In landen zoals Frankrijk geldt er nu al voor veel beroepen van overheidswege een verplichte vaccinatie.

Er zijn mensen die graag zien dat personeel haar coronagegevens moet delen met de werkgevers. Ze menen dat ze anderen in gevaar brengen als ze dat niet doen en hun baas in de problemen kunnen brengen nu de werkgever zich aan strikte maatregels moet houden. Tegenstanders wijzen op het recht op privacy van medische gegevens.

Tussen ‘werkgevers en werknemers die er samen uit moeten komen’ staat er misschien wel meer op het spel voor de eerstgenoemden. Ze zijn (nog) niet verplicht hun vaccinatiegeschiedenis te delen, maar wat gebeurt er als ze dat niet doen? Zal de werkgever toch de voorkeur geven aan een gevaccineerd personeelslid voor een bepaalde functie of promotie? Voor flexwerkers lijkt de druk nog groter om zich te conformeren aan de wensen van de baas, ze kunnen immers niet terugvallen op een vast contract en de rechten die daarmee gepaard gaan.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen