Beleid 2G en 3G blijkt ineffectief en dat kan invoering 1G betekenen
Het coronatoegangsbewijs op basis van 2G of 3G heeft geen /nauwelijks effect op het aantal besmettingen. Dat laat onderzoek zien, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De TU Delft, UMC Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en Populytics deden onderzoek naar de effecten van verschillende vormen van een coronatoegangsbewijs zien op het aantal besmettingen. Niek Mouter, universitair docent aan de TU Delft, laat aan Radio1 weten waarom. Hij laat onder meer weten dat een 2G of 3G beleid niet kan opboksen tegen de besmettelijkheid van de Omikron-variant. Bovendien zegt hij dat de “vaccins een stuk minder goed dan vroeger beschermen tegen corona.” Het verschil tussen mensen die het vaccin wel en niet hebben gehad neemt volgens hem af.
“Wat zou dan wel effectief zijn als 2G en 3G niet werkt?” vraagt de interviewer aan Mouter. “1G is effectiever, maar ook dan kun je het R-getal niet onder de 1 krijgen,” geeft de leider van het onderzoek aan. “De effectiviteit is zeer beperkt.” De beslissing voor het beleid laat hij aan minister van VWS Ernst Kuipers: “Wij leveren als wetenschappers alleen kennis aan. De politiek weegt alle elementen af,” besluit hij diplomatiek. Kuipers heeft de bevindingen inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.
Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging, trekt haar conclusies naar aanleiding van de uitkomsten: ‘Duidelijk. Niet invoeren dus,’ schrijft ze.
Duidelijk. Niet invoeren dus. https://t.co/24trZyNi30
— Caroline van der Plas (@lientje1967) January 18, 2022
De nieuwssite Nu.nl werpt echter op dat het scenario van 1G, ondanks de resultaten die weinig effectiviteit laten zien, wellicht dichterbij is gekomen door het onderzoek. ‘In de discussie hierover speelt coalitiepartij ChristenUnie een belangrijke rol. De partij was al voor dit onderzoek tegen 2G-beleid. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker, die namens de ChristenUnie het woord voert over corona, noemt dit onderzoek een “kantelpunt”. Ze zou liever een 1G-beleid zien.’
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.