Biden scheldt journalist uit: “Domme klootzak”

Biden scheldt journalist uit: “Domme klootzak”

“Stomme klootzak.” Het waren niet de woorden van iemand in een kroeggevecht, maar kwamen uit de mond van president Joe Biden. De vraag van een verslaggever van Fox News tijdens een persconferentie beviel hem niet.

Biden reageerde geïrriteerd en vijandig op een vraag van journalist Peter Doocey. De persbijeenkomst was speciaal gericht op inflatie, een fenomeen dat in de Verenigde Staten hard toeslaat. De inflatie over 2021 bedroeg volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes 7 procent, de grootste stijging in veertig jaar. Ook in 2022 blijven de prijzen stijgen en het einde is nog niet in zicht.

Doocey vroeg de president of hij dacht dat inflatie de verkiezingen voor de Senaat van november dit jaar voor hem negatief kunnen uitpakken. Of het een intelligente vraag was of niet blijft subjectief, het het ging in ieder geval over inflatie – de president meldde dat hij geen vragen zou beantwoorden die niet in het over het onderwerp van de briefing gingen.

Domme klootzak

Biden dacht dat zijn microfoon uitstond, keerde zich af van de reporter en mompelde sarcastisch: “Meer inflatie is geweldig,” gevolgd door de sneer “Domme  klootzak.” Het commentaar van de Democratische president werd opgevangen en ging de wereld over.

Politiek commentator Ben Shapiro heeft er geen goed woord voor over. Hij draait de rollen om en schrijft: ‘Technisch gesproken is de stomme klootzak de man die Afghanistan weer terug gaf aan de Taliban, gigantische inflatie creëerde en de helft van het land een racist noemde om een wet die zijn eigen partij er niet doorheen kreeg, door te drukken.’

Verlengstuk

Politici hebben zich in de moderne politieke geschiedenis maar zelden verheugd op persconferenties en vragen van journalisten. Dat is niet verrassend, want kritische vragen kunnen het beleid en de positie ondermijnen. Minister-president Mark Rutte staat in ons land om zijn ongekende vermogen lastige vragen te vermijden en weg te lachen, het onderwerp van gesprek om te buigen en journalisten met een kluitje het riet in te sturen.

Het wordt verslaggevers niet makkelijk gemaakt maar het is aan hen om zich vast te bijten en niet los te laten. Doen ze dat nog? Worden ze eigenlijk überhaupt nog serieus genomen als volgers die het beleid tegen het licht houden en aanscherpen, of worden ze in toenemende mate gezien als verlengstuk van een PR-machine, getemd met accreditaties en primeurs? Twitteraar Dusty Desert Dweller denkt van wel, getuige haar post op Twitter.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.