Bloeddonaties: ‘Slechts 20% wordt gebruikt voor patiënten’ – Waar gaat de rest heen? (docu)

Bloeddonaties: ‘Slechts 20% wordt gebruikt voor patiënten’ – Waar gaat de rest heen? (docu)

Blood Business: the New Cannibalism werpt licht op de ondoorzichtige handel van de bloedplasma-industrie. Van de verarmde straten van Cleveland Ohio tot de gouden oevers van het meer van Zürich in Zwitserland, onderstaande film onderzoekt de fijne kneepjes van de bloedhandel.

Plasma, een zeer gewild bestanddeel van bloed, kost tegenwoordig meer per liter dan benzine. Gebruikt door farmaceutische bedrijven om dure medicijnen te maken, is deze kostbare vloeistof een lucratieve handelswaar geworden. De documentaire Blood Business van Real Stories onderzoekt een van de grootste bedrijven in deze bloeiende markt, met een winst van meer dan €1 miljard. Hun donatiecentra zijn meestal te vinden in arme buurten in de VS, en ze betalen donoren voor hun bloed – een praktijk die in Europa verboden is. Voor arme Amerikanen zijn bloeddonaties een bron van inkomsten geworden, wat een reëel risico voor hun gezondheid vormt, omdat ze liegen over hun omstandigheden en herhaaldelijk doneren om de eindjes aan elkaar te knopen.

Andere donoren geven bloed in de hoop anderen te helpen, maar de realiteit van waar hun donaties daadwerkelijk heen gaan, is net even anders..

Zie hier de docu die de wereldwijde handel in bloed- en plasmadonaties onderzoekt.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.