Britse artsen waarschuwen voor ‘grootste kankercrisis’ ooit

Britse artsen waarschuwen voor ‘grootste kankercrisis’ ooit

  • 16/12/2022

Groot-Brittannië bevindt zich midden in een grote crisis in de gezondheidszorg, aangezien maandenlange vertragingen bij de behandeling van kanker steeds gewoner worden, hetgeen leidt tot hogere sterftecijfers, waarschuwde de National Health Service (NHS).

Verschillende Britse media haalden woensdag recente NHS-cijfers aan, waaruit bleek dat bijna 40% van alle kankerpatiënten die in oktober met spoed door hun huisarts waren doorverwezen, twee maanden moest wachten op behandeling. Dit zou de op een na slechtste prestatie ooit zijn en ver onder de doelstelling van 15%.

The Guardian citeerde doktoren die zeiden dat een vertraging van slechts vier weken bij de behandeling van kanker “de mortaliteit met 6% tot 13% verhoogt voor solide kankers, met verdere verhogingen als de vertraging langer is.”

Ondertussen is er volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Oncology een stijging van 17% in het aantal sterfgevallen door kanker in het VK als gevolg van vertragingen in de diagnose en behandeling sinds de ‘Covid-19-pandemie’. Aangenomen wordt dat dit aanzienlijk heeft bijgedragen aan de ineenstorting van de kankerbehandelingspraktijken in het land.

Artsen van Imperial College London, het Institute of Cancer Policy van King’s College, Radiotherapy UK en Check4Cancer hebben opgeroepen tot onmiddellijke actie om de crisis aan te pakken.

Oncoloog en oprichter van de CatchUpWithCancer-campagne, professor Pat Price, typeerde de huidige situatie als een “keerpunt voor Britse kankerdiensten – de grootste kankercrisis ooit”. Hij waarschuwde ook dat Groot-Brittannië “de normalisering van recordbrekende wachttijden voor kankerbehandeling niet kan accepteren”.

Andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg merkten op dat “NHS en eerstelijnspersoneel dezelfde urgentie en hetzelfde leiderschap nodig hebben, gecombineerd met de autoriteit om door belemmerende bureaucratie heen te werken, die werd gegeven aan de Covid-19-vaccin-taskforce.”

Een rapport uit 2021 noemde personeelstekorten en een gebrek aan diagnostische hulpmiddelen, vooral op het gebied van radiologie en pathologie, als de belangrijkste redenen voor de huidige stand van zaken.

Om het tij te keren, riepen artsen de NHS op om manieren te vinden om personeel te behouden en “hen de tools en ondersteuning te geven die ze nodig hebben om hun werk te doen”.

“Speciale nadruk moet worden gelegd op investeringen in radiotherapie”, waarvan wordt gezegd dat ze in Groot-Brittannië dreigen in te storten.

Ondertussen vertelde een NHS-woordvoerder de media dat de autoriteiten al “miljarden investeren om de diagnostische en behandelingsdiensten uit te breiden om aan de toegenomen vraag te voldoen”.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.