Burgemeesters en gemeenten zien nieuwe ‘coronawet’ niet zitten

Burgemeesters en gemeenten zien nieuwe ‘coronawet’ niet zitten

Haastige spoed is zelden goed. Dat gaat ook op voor de permanente ‘coronawet’ die de regering na de zomer wil bekrachtigen om ‘de pandemie’ het hoofd te bieden. Niet alleen uit de ‘coronakritische hoek’ maar ook vanuit o.a. de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en het Veiligheidsberaad.

Het ministerie van Volksgezondheid onder aanvoering van minister Ernst Kuipers heeft gewerkt aan een concepttekst voor de wet. De Raad van State zal het beoordelen en er eind van de maand op reageren.

Bestuursorganen krijgen meer verantwoordelijkheid als het aan de nieuwe wet ligt. Zij zien echter dat de nieuwe wet ‘niet helder‘ is en naast die van de Wet Veiligheidsregio’s komt te liggen. Die is nog hetzelfde als voorheen. Dat zal leiden tot verwarrende situaties, mensen critici.

Haastklus

Bestuurlijk adviseur Joost Keemink-Haane van het Genootschap van Burgemeesters zegt tegen dagblad Trouw: ‘Dit belangrijke wetsvoorstel is een haastklus geworden. Het bevatte allerlei slordigheden en is vlak voor de zomervakantie nog even ter consultatie opgestuurd. Wij vinden: als je het doet, doe het dan goed.’

Een wet kan niet over een nacht ijs worden opgesteld, daar valt wat voor te zeggen. Het heeft immers nogal wat complicaties. Het grijpt in op allerlei bestaande wet- en regelgeving. Inhoudelijk zijn de bezwaren mogelijk nog groter. De wet zal vrijheidsbeperkingen in de nabije toekomst kunnen legitimeren.

Evalueren

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) geeft aan dat het beter is om met het het wetsvoorstel te wachten ‘omdat nog onbekend is welke aanpak en bestrijding van de coronapandemie goed heeft gewerkt. Evaluaties van genomen maatregelen lopen nog waardoor minder belastende alternatieven mogelijk worden gemist.’

Ontzag

Tot slot nog een opmerkelijke uitspraak uit het stuk van de christelijke krant. ‘Wij hadden liever meer tijd gehad, maar dit is de consequentie van het wegstemmen van de tijdelijke wet door de Eerste Kamer,’ aldus een woordvoerder van minister Kuipers, die aangeeft dat de regering ook niet happy is met de (concept)wet.

Het ATR, VNG, NGB en het Veiligheidsberaad krabben zich op praktische en inhoudelijke gronden achter de oren bij het zien van de wetscontouren. De oplettende burger zal zich vervolgens  afvragen welke opvattingen de geciteerde woordvoerder heeft over het democratische proces: een ondeugdelijke wet doorvoeren omdat de Eerste Kamer een eerdere (tijdelijke) wet verwierp, geeft dat enige blijk van ontzag voor de rechtsorde?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen