Canadees truckerprotest slaat over naar Israël

Canadees truckerprotest slaat over naar Israël

De protesten van de Canadese truckers kunnen op veel steun rekenen in binnen- en buitenland. Ze inspireerden mensen wereldwijd bovendien om ook de weg op te gaan, van de Verenigde Staten tot Nieuw-Zeeland. In Nederland komt het verzet van chauffeurs langzaam op gang maar in Israël zijn truckers vanuit meerderde plekken in het land onderweg naar Jeruzalem om te strijden voor een ’terug naar normaal.’

Israël kent een zeer strikt coronabeleid en loopt voorop qua injectiegraad, boosters en vrijheidsbeperkende maatregelen. De maat lijkt nu echter vol voor een deel van de bevolking. Vele truckers zijn op weg naar Jeruzalem of daar al aangekomen. Om hoeveel mensen en voertuigen het gaat, is onduidelijk: zoals gewoonlijk lopen de schattingen van media en de organisatie uiteen. RT meldt dat de organisatoren spreken van tienduizenden deelnemers terwijl andere media de deelname schatten op enkele duizenden protestanten.

Schrijver en journalist Michael Senger spreekt op Twitter over 20.000 trucks. De Israëlische Oshey Ellman doet daar nog een schepje bovenop: ‘30.000 voertuigen en 40 optochten vanuit 40 steden in het land komen samen in de Israël Vrijheidskaravaan.’ Interessant is dat ze drie uur daarvoor in een twitterbericht nog sprak van 20.000 voertuigen. Is het zo snel gegaan, is het wishfull thinking of de natte vinger?

Inspiratie

Hoe groot het protest ook precies is, dat de truckers in Canada een inspiratie zijn voor (een deel van) de actievoerders in Israël lijkt duidelijk. Niet alleen krijgt de hashtag CanadianFreedomConvoy een plek in bovenstaande tweet, ook dragen sommige chauffeurs en sympathisanten de Canadese vlag met zich mee volgens RT. De zelfbenoemde Amerikaanse ‘professor in ballingschap’ Bret Weinstein heeft zoals zovelen een Canadees vlaggetje bij zijn Twitterprofiel geplaatst. Hij merkt op dat ’tirannie zich verspreidt in het Westen’ maar ziet ook dat het overal op weerstand stuit. Hij is tenslotte hoopvol: ‘Laten we deze troep opruimen voor onze kinderen, kleinkinderen en de generaties die hun komen. Het is tijd.’

Nederland

In Nederland waren er de afgelopen dagen een paar protesten, met als ‘hoogtepunt’ een vrijheidsgang naar Den Haag op 12 februari. Alles bij elkaar kan het nog niet als massale opstand worden bestempeld. Reden daarvoor is mogelijk het arbeidsverband van de gemiddelde Nederlandse vrachtwagenschauffeur, denkt Ton, die door De Andere Krant geciteerd werd: ‘Er zijn maar weinig eigen rijders, minder dan 10% denk ik. Als je voor een baas rijdt, kun je niet zo makkelijk in een konvooi mee gaan rijden. In Canada ligt dat heel anders.’ Maar waar een wil is, is een weg (absoluut no pun intended) en Café Weltschmerz houdt de ontwikkelingen ook in Nederland in de gaten.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.