‘China gaat nog vijf jaar ‘zero-covid’ beleid tegemoet’

‘China gaat nog vijf jaar ‘zero-covid’ beleid tegemoet’

‘China zal de komende vijf jaar onverminderd vasthouden aan normalisatie van epidemische preventie en controle.’ Aldus Cai Qi, politicus en voormalig burgemeester van Shanghai. Hij maakte het nieuws over voortzetting van het coronabeleid bekend in de Beijing Daily. Het nieuws viel niet in goede aarde en werd al snel aangepast door de krant. Weibo verwijderde de hashtag die hierover rondging op het social mediaplatform.

‘Niet dat mensen nu echt verbaasd waren over de aankondiging… Maar weinig mensen steunden het idee,’ zo citeert Paul Watson, auteur van het artikel waarop dit stuk is gebaseerd, de krant The Guardian. Sociale onrust over mogelijk nog vijf jaar van verplichte quarantaines en ‘corona’-volg apps kon maar het beste vermeden worden, zo lijkt de gedachte over de censuur.

Te ver

Het is genoegzaam bekend dat China het meest strikte coronabeleid voert ter wereld. Dat Shanghai, een stad met zo’n 25 miljoen inwoners, onlangs van de buitenwereld werd afgesloten, is een goed voorbeeld van de verregaande maatregelen. Het ging onlangs zelfs zover dat Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de World Health Organization (WHO) in mei opperde om het strenge beleid te laten varen. Dat advies werd door China in de wind geslagen.

Science fiction

Ruim twee jaar na de uitbraak van het coronavirus is er verre van sprake van groepsimmuniteit in China. Ondanks de uitgebreide vaccinatiecampagne steeg het aantal besmettingen. Teneinde dat ‘in te dammen’ volgden Science-fiction achtige taferelen. Zalen vol met ‘coronapatienten’ in kleine hokjes, onder streng toezicht van medisch personeel en bewakers. Kinderen die werden gescheiden van hun ouders. Hele wijken verdwenen letterlijk achter slot en grendel.

…tot het werkelijkheid werd

‘Maar wij zijn gelukkig geen China.’ Het is een veelgehoorde reactie op dit soort berichten. Watson herinnert zijn lezers aan een uitspraak van Neil Ferguson. Dat is een van de hoofdrolspelers in de wereldwijde uitrol van lockdowns, afstand houden etc. ‘(China) is een communistische eenpartijstaat, zeiden we. Daar kunnen wij niet mee weg komen, dachten we. En toen deed Italië het ook. En realiseerden we ons dat het mogelijk was.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.