Chinees regime confisqueert paspoorten van burgers, 370 miljoen mensen kunnen niet terugkeren naar hun eigen huis

Chinees regime confisqueert paspoorten van burgers, 370 miljoen mensen kunnen niet terugkeren naar hun eigen huis

Volgens CNN heeft de Chinese National Immigration Administration (NIA) op 12 mei aangekondigd dat het haar proces voor de afgifte van paspoorten zou ‘aanscherpen’. Hiernaast legde zij strenge beperkingen op aan personen die wilden vertrekken. Radio Free Asia meldde dat op 31 maart de politie van Baisha in Hunan de inwoners vroeg om hun paspoorten te overhandigen. Ook hun familieleden moesten dat doen, nadat de politie ‘beloofde’ dat ze de documenten na de pandemie zouden teruggeven.

Een Baisha-officier bevestigde dit nieuws met Radio Free Asia. Hij zei ook dat deze maatregel landelijk zou gelden.

Reizen is alleen toegestaan ​​voor essentiële doeleinden, zoals het hervatten van werk, studie, zaken en wetenschappelijk onderzoek en het zoeken naar medische zorg. De NIA rechtvaardigde de maatregelen als noodzakelijk om de kans op ‘besmetting’ te verkleinen.

Aan de andere kant zijn de visumaanvraagcentra van meerdere landen onlangs in China gesloten vanwege het COVID-19-beleid. Zo zijn visumaanvraagcentra van meerdere landen onlangs gesloten in Peking. Dat omvat onder meer Engeland, Canada, Italië, Ierland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika.

Volgens VFS Global, een bedrijf dat realtime-informatie verstrekt over aanvraagcentra die visumdiensten aanbieden, was het Britse visumaanvraagcentrum in Peking vanaf 23 mei tot nader order gesloten. Het VK heeft ook prioriteits- en superprioritaire visumdiensten opgeschort voor nieuwe studie-, werk- en gezinsvisumaanvragen.

Chinese visumcentra voor Ierland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zeiden ook dat ze vanaf 23 mei gebouwen en diensten zouden sluiten. Canada en Italië hebben hun kantoren al sinds 9 mei gesloten. Italië heeft haar andere centra in Xi’an, Shenyang, Jinan en Wuhan gesloten. Het is niet duidelijk wanneer ze voor het eerst werden gesloten.

Voor geen van beide kantoren is een hervattingsdatum aangegeven. Alle genoemde bevelen zijn ontvangen van het Beijing COVID-19 Pandemic Prevention and Control Emergency Command.

Veel Chinezen hebben een huis, maar kunnen niet terugkeren.

Onder het harde zero-covid-beleid zijn ongeveer 45 Chinese steden geheel of gedeeltelijk gesloten, met gevolgen voor meer dan 370 miljoen mensen.

In Beijing

De autoriteiten van Peking besloten op 22 mei het Haidian-district af te sluiten.

Inwoners van Peking maken zich zorgen over de ongebruikelijke dingen en extreme maatregelen die ze doormaken.

Ye Jinghuan is een inwoner van het Chaoyang-district in Peking. Op 23 mei vertelde ze aan Radio Free Asia dat ze niet kon geloven dat de autoriteiten veel woonwijken hadden gesloten, hoewel alle bewoners negatief testten op Covid.

De bewoner zei dat er geen positief geval is in Shibalidian Township en zelfs de gemeenschap ernaast, maar de bewoners hebben 20 dagen opgesloten gezeten. Hoewel districtsfunctionarissen het verbod slechts twee dagen geleden hebben opgeheven, verbieden ze de bewoners nog steeds om naar buiten te gaan.

Ze zei: “Als je Shibalidian Township verlaat, moet je een geautoriseerde uitgangsvergunning hebben, een nucleïnezuurtestcertificaat.”

Ook vertelde de bewoonster dat haar gemeenschap al weken opgesloten zat. In deze periode moeten bewoners thuiswerken. Scholen, restaurants en bussen zijn gesloten en opgeschort.

Bewoners hadden ook kritiek op de blokkeringsmethode van de overheid. Een video toont hoe arbeiders een woongebouw in Beidatun, in het Chaoyang-district, verzegelen.

Een bewoner vertelde Radio Free Asia: “Meer dan 100 huishoudens en honderden mensen wonen in dit 26 verdiepingen tellende gebouw. Nu de deur volledig is afgesloten, hoe zit het met de veiligheidsrisico’s? Wat als er brand is in het gebouw en wat moet ik doen als een bejaarde ziek wordt? Ik weet echt niet wat ik nu moet doen. Heeft dit soort dingen zin?”

In Shanghai

In Shanghai werden op 25 mei metro’s, bussen en ander openbaar vervoer gedeeltelijk hervat.

Vanaf 22 mei was de werking van 4 transitlijnen voor het spoor en 273 buslijnen op de grond weer ‘als normaal’.

Maar Li, die in het Huangpu-district, Shanghai woont, vertelde Sound of Hope dat ze de lockdown daar helemaal niet hadden opgeheven. Alle winkels zijn gesloten. Het is onmogelijk om iets te doen zonder een nucleïnezuurtestresultaat van 48 uur. Mensen zitten thuis vast en moeten nog beginnen met werken en naar school.

Ze begrijpt het ‘opruimingsbeleid’ van de regering om mensen thuis te houden, hun werk en productie stop te zetten en dagelijkse nucleïnezuurtests uit te voeren niet. Ze vindt het zelfs ‘belachelijk’.

In de stad Tianjin

Tianjin heeft drie doelgebieden: gesloten gebied, controlegebied en preventiegebied.

Op 24 mei veranderde District Yuejieli, Hongshunli Street in een gesloten gebied. Mensen hier moeten thuisblijven en gebruik maken van bezorgdiensten. Ambtenaren voeren regelmatig nucleïnezuurtests uit.

Op 26 mei gaf Tianjin ook een “vreedzame pauze” uit, waarin stond dat ze zojuist een nieuw demarcatiecontrolegebied in het district Heping hadden toegevoegd. Deze wijk zal een gesloten gebied splitsen van een controlegebied.

Een lokale burger zegt om 2.20 uur dat de wijk wordt wordt afgesloten. Speciale politie en personeel zijn hier bezig.

Een vrouwelijke verpleegster in het Tianjin Eye Hospital in het district Heping zei dat ze niet van tevoren op de hoogte was gesteld. Alles was ’s ochtends normaal op het werk, maar het medisch personeel werd vervolgens opgesloten in het ziekenhuis, niet wetend wat te doen. Ze hoorde van patiënten die ’s ochtends naar het ziekenhuis kwamen dat de buitenkant was afgesloten. Ze kon echter niet naar buiten en dus wist ze niet wat er buiten gebeurde.

Li Hongzhong, secretaris van het gemeentelijke partijcomité, zegt dat het noodzakelijk is om een ​​snel systeem en efficiëntie te hanteren om de ‘epidemie’ onder controle te houden. Daarom kan de provincie “omsingeling, afscherming, drogen en blussen” realiseren.

In de provincie Zhejiang

Tokyo Sakura Video Group plaatste op 16 mei een video met een grensomheining van prikkeldraad op de kruising van Shanghai en Zhejiang. Het dient als een beschermende muur voor de bestrijding van epidemieën.

De muur is helemaal bajonet-achtig aan de bovenkant met scherpe messen en een hoogte van ongeveer 4 meter.

Zoals de verslaggever beschrijft, is het voor mensen onmogelijk om eroverheen te gaan. Zelfs die muren die tijdens de oorlog tegen Japan waren gebouwd, waren nog nooit zo veilig.

In de provincie Suzhou

De gemeenschap van Zhonghuayuan, rond de stad Kunshan, 100 kilometer ten westen van Shanghai, is voor een maand afgesloten.

Sommige burgers probeerden op 25 april de ijzeren hekken te omzeilen.

De persoon, die onder het pseudoniem Feng gaat, zei dat degenen die probeerden hun vrijheid terug te nemen om vrijstelling of verlaging van huurprijzen en voedselvoorziening vroegen.

Feng zorgde voor een clip waarop te zien is hoe een ambtenaar naar de menigte wijst, hen opdraagt ​​voorzichtig te zijn met hun woorden en dreigt hen vast te houden. Andere video’s laten zien hoe een handvol bewoners wordt weggevoerd.

Feng zei dat veel niet-locals, migrerende werknemers, in zijn gesloten gemeenschap verblijven. Maar door de strenge lockdown hebben ze geen banen, geen inkomen en geen hulp van de overheid.

Hun levensomstandigheden werden erbarmelijk, omdat de autoriteiten alleen groentepakketten aan de lokale bevolking uitdeelden. Tegelijkertijd maakt de lockdown ook de bevoorrading duurder.

Bovendien nemen gelokaliseerde Covid-19-lockdowns zich in heel China toe. Volgens een onderzoek van Nomura hebben de Chinese autoriteiten op 11 april 45 steden volledige of gedeeltelijke lockdowns opgelegd. Het is goed voor meer dan een kwart van de Chinese bevolking, ongeveer 370 miljoen mensen.

Overvolle treinstations, vluchten geannuleerd en metrostations gesloten

In Shanghai

De lokale overheid heeft haar plannen aangekondigd om geleidelijk te heropenen. De staatsmedia meldden op 16 mei dat Shanghai het openingsplan gefaseerd zou uitrollen en dat het “normale leven” op 1 juni wordt hervat.

Na de aankondiging van het regime stroomde een groot aantal mensen het treinstation Shanghai Hongqiao binnen.

Deze mensen hebben verschillende vormen van lijden doorstaan ​​onder de strikte lockdown-maatregelen. Ze verzamelden zich nu bij het station en wachtten op hun beurt om deze plaats te verlaten. Eerder al publiceerde Café Weltschmerz een video van een oudere man uit Shanghai die zijn woede hierover uit.

In één video stopte de politie een grote bus. De bagageruimte eronder zat vol met mensen.

Velen van hen droegen beschermende kleding, een lange rij mensen wachtten buiten in de rij om langzaam het station binnen te gaan en op de trein te stappen. De man die de beelden vastlegde, zei dat hij het einde van de rij niet kon zien.

Opvallend was dat ook de wachtkamer van het treinstation vol zat.

Meer video’s legden scènes vast van veel passagiers die geen kaartjes konden kopen die op de grond bij de ingang van het station sliepen.

In de stad Guangzhou, de provincie Guangdong:

Op 28 april meldde Guangzhou City vier gevallen van lokale positieve infectie van het ‘nieuwe coronavirus’ in de stad. Onder hen waren drie bevestigde gevallen en één asymptomatisch geval. Er waren deze keer ook 11 andere gevallen van ‘positieve primaire screening’.

Guangzhou Baiyun Airport kondigde aan dat ze die dag meer dan 1.100 vluchten zouden annuleren. De vluchtannuleringen waren goed voor meer dan 90% van de totale dagelijkse vluchten.

Guangzhou metrolijn 3 Airport South heeft de dienst stopgezet vanwege een aanzienlijk verminderde vlucht vanaf Guangzhou Baiyun Airport.

Ondertussen verscherpen de autoriteiten van Peking de beperkingen naarmate het aantal ‘COVID-gevallen’ toeneemt. Vanaf 17 mei om 11:00 uur zijn Dwayao Station van metrolijn 14 in Peking en Qilizhuang Station van lijn 9 en lijn 14 gesloten. Vanaf die dag bereikte het aantal gesloten metrostations in Peking 101.

Terug naar huis bijna niet mogelijk door de strenge regelgeving

Veel inwoners van Shanghai mogen na de quarantaineperiode niet meer naar huis. Een inwoner alias Zhang Wei zat sinds 17 mei in een isolatiehotel met haar dochter en grootvader.

Na het beëindigen van de quarantaine op 24 mei mochten alleen haar dochter en grootvader terugkeren naar Chaibai. De gemeenschap weigerde Zhangs toegang omdat ze in Dinghai Street woont, niet in Changbai.

Dus ging ze naar Dinghai, maar ze lieten haar ook hier niet naar binnen, omdat ‘je kunt vertrekken, maar niet opnieuw naar binnen gaan’, zeiden ze. Ze lieten haar uiteindelijk Changbai binnen na een lange discussie. Ze was woedend over de situatie.

De man van Zhang bevond zich in een vergelijkbare situatie. Hij werd afgewezen om de gemeenschap te betreden nadat hij van 2 april tot 25 mei vrijwilligerswerk had gedaan. De reden was dat ‘de gemeenschap alleen inwoners accepteert om te vertrekken, niet om binnen te komen’.

Zhang zei dat de reactie van de autoriteit te koelbloedig was, omdat ze bijna twee maanden hadden bijgedragen aan Shanghai en uiteindelijk geen huis hadden om naar terug te keren.

Zhang en haar man zijn niet de enige gevallen die moeilijkheden ondervinden op weg naar huis.

Net Ease News meldde dat veel mensen uit andere provincies waren afgewezen om de gemeenschappen van Shanghai te betreden, inclusief ouderen. De autoriteit wees een 60-jarige vrouw af die een gemeenschap in Songnan, Baoshan District, binnenging na haar reis vanuit Hebei.

Haar dochter bood zelfs aan om de kosten van een hotelkamer voor haar moeder te dekken, maar dat werd niet geaccepteerd. Nadat ze was gevlucht voor de achtervolging van de bewaker, had haar moeder geen andere keuze dan in te breken in haar eigen huis. Verder moesten ze een zelftest doen bij de gemeenschapspoort.

Na de negatieve testuitslag mogen bewoners alleen terug naar hun woning en mogen ze voor korte tijd niet meer weg. Ze mogen alleen naar buiten voor medische behandeling.

Een toevluchtsoord voor de Chinezen is nu moeilijk te vinden..

“Take the guns, then the passports, then freedom.”, aldus een reactie op onderstaande video op YouTube.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen