China lacht om 600 miljard dollar voor tegenhanger Nieuwe Zijderoute van G7
“De G7 wil bouwen aan een betere wereld met het Global Investment and Infrastructure Partnership.” Zo presenteerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholzde plannen samen met de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de G7-top in Duitsland. Het initiatief moet concurreren met de Chinese Nieuwe Zijderoute, maar: “China heeft daar al 4000 miljard in geïnvesteerd en geeft er nog steeds 85 miljard dollar per jaar aan uit.”
Journalist Palki Sharma van de WIONews Gravitas serie gaat in een item van drie kwartier in op de plannen van de G-7 landen (de EU is als politiek en economisch machtsblok overigens ook aanwezig in de persoon van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese commissie. Wellicht overbodig te melden dat de Oekraïense president Zelensky van zich liet horen via een videoverbinding).
Ten eerste vergelijkt Sharma het met de Build Back Better aankondiging van Biden een jaar geleden. Hij had het over een investering van 40 biljoen (dat is 40.000 miljard). De voornemens voor een gezamenlijke pot van 600 miljard steken daar volgens haar bleekjes bij af.
Nieuwe Zijderoute
Voor het huidige plan is de VS bereid 300 miljard op tafel te leggen. De EU neemt 200 miljard voor haar rekening. Canada, Japan en het VK zullen gezamenlijk 100 miljard bijdragen. Een flink bedrag, wanneer iedereen zijn toezeggingen nakomt. Maar gezien de 4ooo miljard die China al heeft uitgegeven aan haar Nieuwe Zijderoute (China’s Belt and Road Initiative) en de 85 miljard die daar volgens Sharma nog jaarlijks bijkomen, zal het weinig uithalen om de economische verhoudingen op zijn kop te zetten in de wereld.
Frame
Het fonds zal onder andere worden aangewend voor het leggen van kabels over zee naar Zuidoost-Azië. Investeringen in zonne-energie in Angola en een vaccinfabriek in Senegal staan ook op de agenda. Het wereldwijde project wordt op de top in Duitsland overgoten met een saus van ‘democratie en rechtstaat:’ “We geloven in een gemeenschappelijk doel van een wereld waarin recht en democratie,” aldus Scholz.
Het geld dat mondiaal moet gaan vloeien, belooft de partners deel uit te kunnen maken van een beweging van ‘waarachtige vooruitgang‘, van landen die ‘de uitdagingen van deze tijd’ aangaan. Hiermee wordt verwezen naar klimaatverandering, global health, digitaleinfrastructuur en gendergelijkheid. ‘Samen op weg naar een rechtvaardige samenleving’ dus.
Met dat frame bieden de landen tegenwicht tegen de autocratische landen zoals China en Rusland. Het zijn twee landen die qua landoppervlak, economie, bevolking, grondstoffen en militaire macht zeer groot zijn. Na de inval van Rusland in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, vinden de twee machtsblokken elkaar steeds meer op allerlei gebieden.
BRICS en Transnationale instituten
Ze zijn ook verenigd in de BRICS-samenwerking en ontmoetten elkaar in die hoedanigheid op virtuele wijze een paar dagen voor de G-7 top van start ging. BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en… Zuid-Afrika (South-Africa). Opmerkelijk, want het laatste land was samen met Argentinië, India, Indonesië en Senegal ook aanwezig op de G-7 top in Duitsland.
Hoe het ook zij, het frame van democratie en rechtstaat versus autocratisch bestuurde landen is simplistisch te noemen. Een frame dat politieke doeleinden dient. En financiële. En medische. Enfin, de verstrengeling tussen al deze werelden wordt duidelijker voor wie kijkt naar de transnationale instituten die op de achtergrond deelhebben aan de G-7 conferentie: de Verenigde Naties, de World Health Organization (WHO), de Wereldhandelsorganisatie (WTO), het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, de internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OECD) en het Internationale Energie Agentschap(IEA) en de G7 adviesraad voor gendergelijkheid.
Onderstaand de uitzending van WIONews. De zender heeft haar hoofdvestiging in India maar richt zich op globale ontwikkelingen. Het Indiase (en Aziatische) perspectief is onmiskenbaar aanwezig in de verslaggeving. Dat zorgt voor een aanvulling op de Nederlandse/Europese/ Westerse blik.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.