Corona-wobbers winnen terrein: ‘Wow, wat wordt daar achter de schermen allemaal opgetuigd?’
Marc van der Vegt, Wouter Aukema, Daniël van der Tuin en Cees van den Bos. Het viertal staat sinds een aantal maanden bekend als het WOB-kwartet. Dag en nacht spitten ze vrijwillig stapels WOB-documenten rond het coronabeleid door. ‘Wow, wat wordt daar achter de schermen allemaal opgetuigd?’
Met behulp van een softwareprogramma lopen de onderzoekers de documenten na op trefwoord en thema. Het leverde al heel wat op, van onthullingen over de mondkapjesplicht tot het warm maken voor de NAVO van overheidswege, tot grootschalige monitoring van burgers. Café Weltschmerz meldt regelmatig de nieuwste bevindingen.
Het is te hopen dat (een deel van) de heren in de toekomst nog eens aan wil schuiven in het Café; tot nu toe hielden ze de boot af: ‘We wensen dat onze geschreven feitelijke, politiek niet gekleurde bevindingen eens opgepakt gaan worden in de landelijke dagbladen of acht-uur journaals, voor het grote publiek, dus verder dan ‘onze 30%’.’ Dat was de reactie van Van der Vegt aan het adres van Café Weltschmerz een aantal weken geleden. Daar moest het Café het even mee doen, met de aantekening ‘jullie werk waardeer ik zeer.’
Terrein winnen
Het is goed om te zien dat hun onderzoek langzamerhand wordt opgepikt door de zogeheten mainstream media. In De Volkskrant werden zij (gezien de expliciete stellingname van de krant tijdens de coronacrisis – ‘Als de angst zo groot is moeten we echt wel proberen zoveel mogelijk met één mond te praten’- niet verrassend) als wappie weggezet en het NOS journaal besteedt er nog geen aandacht aan, maar ze winnen terrein. Half februari was de helft van het viertal te gast in de podcast ‘Op z’n kop!‘ van Rick van Velthuysen en de populaire mediavrouw Marianne Zwagerman.
Eind maart verschenen dezelfde Aukema en Van der Vegt bij het YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld (zie video hieronder) en vandaag (21 april 2022) verscheen een groot artikel van Wierd Duk, een van ’s lands meestgelezen journalisten in de De Telegraaf, de grootste krant van Nederland. Het citaat uit de inleiding van dit stuk, afkomstig van Van der Tuin, is opgetekend door Duk. Van der Tuin en Van den Bos werken overigens onder een pseudoniem, blijkt uit het gesprek: ze vrezen voor hun werk en inkomen wanneer ze onder hun echte naam in de publiciteit komen.
Hup Van der Vegt, Aukema, Van der Tuin en Van den Bos, en altijd welkom!
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.