De censuur van LinkedIn hoort niet thuis in een liberale democratie – Column Steven Arrazola de Oñate
De censuur van LinkedIn hoort niet thuis in een liberale democratie
Door auteur, columnist en ondernemer Steven Arrazola de Oñate
Eerder vandaag werd mijn account op LinkedIn voor de tweede keer in een jaar tijd verwijderd. De eerste keer gebeurde dit op 9 juli 2022. Op dat moment had ik meer dan 15.000 volgers en gebruikte ik dat kanaal vooral voor mijn professionele activiteit als verzekeringsmakelaar. LinkedIn is dan ook een interessant platform waar professionals elkaar kunnen ontmoeten en informatie met elkaar kunnen delen. Ik maakte echter blijkbaar toen de fout een video te delen waar enkele gerenommeerde wetenschappers zich vragen stelden over de efficiëntie van de mRNA-injecties van Pfizer en Moderna. Toen deze video viraal ging en meer dan 100.000 keer werd bekeken, werd mijn account geschrapt zonder verdere uitleg. Ik zocht toen contact met medewerkers van LinkedIn Benelux maar kreeg nooit een antwoord. Na contact met verschillende wetenschappers die net als ik hetzelfde lot hadden ondergaan, hoorde ik dat het standaard ongeveer een half jaar duurt alvorens je terug toegang krijgt. Omdat ik echt geen half jaar kon wachten vanwege mijn professionele contacten aldaar, besloot ik om from scratch een nieuw account aan te maken. Met veel plezier was dit niet, want het vergt toch redelijk wat werk om je profiel en werkervaring opnieuw op punt te zetten. Anderen krijgen ook geen melding dat je account verwijderd is, waardoor het dan ook geen sinecure is om opnieuw de juiste contacten toe te voegen.
Het jammere gevolg was dat ik sindsdien, helaas, aan zelfcensuur begon te doen om niet opnieuw hetzelfde lot te moeten ondergaan. Ik postte dan ook niets meer negatiefs over de eerder vernoemde injecties. Het bijkomende voordeel hiervan was dat ik andere professionele contacten op die manier niet meer schoffeerde. Op dat moment geloofde immers nog bijna iedereen dat deze spuiten bijna goddelijk waren en onze samenleving hadden gered. Deze ballon wordt gelukkig steeds meer doorprikt, maar hier zal ik in dit artikel niet verder op ingaan.
Gisteren besloot ik op LinkedIn een artikel te delen van Luk Adang. Sinds enkele maanden schrijft hij immers elke woensdag, op mijn website, een tekst over de onwaarheden die blijven circuleren over het klimaatprobleem. Aangezien dit over een heel ander thema gaat dan de eerder genoemde injecties dacht ik niet dat dit een probleem zou zijn. In de zeer sterke tekst van gisteren stelde hij zich, volgens mij zeer terechte, vragen over windturbines. Het artikel ging viraal, zowel op Twitter als op LinkedIn. Toen ik gisteren ging slapen nam ik nog snel een screenshot (zie hieronder). Op dat moment hadden dus al ongeveer 60.000 mensen deze post zien passeren.
In de loop van deze voormiddag werd het artikel nog meer gedeeld en zaten we al op 140.000 views. Blijkbaar moeten we op deze manier toch op bepaalde zere tenen getrapt hebben, want om 12u07 kreeg ik een mail met de melding dat mijn post werd verwijderd vanwege misinformatie.
Toen ik iets later wou inloggen om ‘in beroep’ te gaan tegen deze verwijdering merkte ik op dat ik niet meer kon inloggen. Voor de tweede keer werd mijn account dus verwijderd. Omdat de artikels van Luk zo gesmaakt worden én omdat bepaalde mensen deze blijkbaar niet graag verspreid zien, hebben we besloten om vanaf nu niet één maar twee keer per week met een nieuw artikel te komen, dus zowel op woensdag als op zondag. Reeds zondag kan u al genieten van het tweede deel over de windturbines. Ik hoop dat deze opnieuw zoveel zal gelezen worden als deel 1. U mag hier gerust bij helpen, uiteraard. De laatste jaren is er overigens heel wat censuur op sociale media. Het probleem hiermee is dat de kracht van deze censuur is dat je er niets van merkt. Eens iemand te veel mensen bereikt wordt er ingegrepen en lijkt het of deze persoon van de digitale aardbol is verdwenen. De meeste mensen beseffen dit niet en hierdoor lijkt het ook alsof iedereen akkoord is met het mainstream idee. Dit was trouwens ook exact de reden waarom ik met mijn website ben gestart. Op deze manier was ik er immers zeker van dat mijn teksten en artikels niet constant verwijderd werden.
Het lijstje met Vlamingen en Nederlanders die hetzelfde lot als ik hebben ondergaan begint ondertussen best lang te worden. Eind 2020 raakte bijvoorbeeld Nederlands politicus en Tweede Kamerlid Van Haga zijn LinkedIn-profiel kwijt na een aantal kritische berichten over het coronabeleid van de Nederlandse overheid. Daarnaast werden vooral kritische wetenschappers monddood gemaakt, met name professor Theo Schetters, professor Bob De Wit, Maurice De Hond en Sam Brokken. De eerste 3 moesten 6 maanden op het strafbankje, Sam maar 4 maanden en hij deed enorm veel moeite. Op 27 oktober 2022 gebeurde ook hetzelfde met Karianne J. E. Boer, een Belgisch-Nederlandse criminologe, schrijfster en onderzoekster met een specialisatie in transhumanisme. Haar relaas leest u overigens hier: Censuur op sociale media: de kroniek van een verwijderde LinkedIn account (decontroversatie.be) .
Enkele weken geleden gebeurde hetzelfde met het LinkedIn-account van vasculair internist dokter Sabine Pinedo, die toen al voor de derde keer werd verwijderd. Begin 2023 werd haar account, met ook meer dan 15.000 volgers, al eens verwijderd. Na protest van velen, waaronder ook enkele invloedrijke mensen, werd de blokkade toen binnen enkele dagen weer opgeheven. Naast haar waren er ontzettend veel andere artsen die de afgelopen jaren in hetzelfde schuitje terechtkwamen. Te weinig mensen beseffen dit, volgens mij. De kracht van censuur is dat je er niets van merkt…
De vraag is nu, wie is er verantwoordelijk voor deze censuur? Op sociale media wordt af en toe geponeerd dat dit komt omdat LinkedIn eigendom is van Microsoft en dat Bill Gates dit zou hebben opgedragen. Persoonlijk denk ik niet dat deze Amerikaan wakker ligt van wat een Nederlander of Vlaming schrijft en denkt. Mijn inschatting is dat het dan ook komt uit onze contreien. Mijn artikel werd, als ik het goed kan inschatten, meer gedeeld in Nederland dan in België en ik acht daarom de kans wel reëel dat dit een actie was van de Nederlandse ‘Denktank Desinformatie’. Uit WOB-documenten is gebleken dat de Nederlandse regering, onder meer middels deze ‘Denktank Desinformatie’, media en sociale media actief bewerkt om kritiek op het beleid te censureren. Ook de EU oefent zware druk uit op sociale media om onwelgevallige uitingen, ook met betrekking tot de oorlog in Oekraïne of het klimaatbeleid, te verwijderen. Vermoedelijk is dus hetzelfde gebeurd met mijn artikel van de hand van Luk Adang. Op alternatieve media werd hier de laatste maanden al veel aandacht aan geschonken en wat er daar naar boven kwam is eigenlijk echt te zot voor woorden. In de mainstream media bleef het over dit, volgens mij toch, zeer belangrijke onderwerp zeer stil. In de Vlaamse media is er bij mijn weten nog niet over bericht. Sinds vorige week was er wel een lichtpuntje in Nederland, want daar heeft het NRC er eindelijk aandacht aan geschonken. Zie: ‘Desinformatie’ over vaccins bestrijden. Wat deden ambtenaren achter de schermen? – NRC
Ik heb alleszins besloten om niet opnieuw een nieuw account aan te maken op LinkedIn. De kans is immers te groot dat ik in de nabije toekomst weer zal worden verwijderd. Ik ga wel mijn kritische mening blijven delen via mijn eigen website en dit zal ik dan delen via Twitter. Sinds Elon Musk daar de plak zwaait is er daar immers geen censuur meer en is het vrije woord opnieuw gegarandeerd. Ik ben ervan overtuigd dat door het wegvallen van deze schandelijke en ondemocratische censuur aldaar de volgende weken en maanden steeds meer mensen zullen inzien dat het narratief dat onze politici en media brengen niet altijd even juist is. Als je iets wil onderdrukken, komt het na verloop van tijd immers altijd terug bovendrijven. Censuur ontploft altijd in het gezicht van de mensen die het willen doordrukken. Blijf u daarom altijd uitspreken en laat misschien de kanalen waar de censuur het ergste is, zoals op LinkedIn, YouTube of Facebook wat meer links liggen en word wat meer actief op Twitter. Daar kunnen we trouwens ook veel efficiënter reageren op de desinformatie die wordt verspreid door bepaalde politici en persgroepen. Ik zou graag eindigen met de zeer juiste woorden die Albert Einstein ooit heel terecht liet optekenen:
“Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid.” – Albert Einstein
Steven Arrazola de Oñate
Check ook stevenschrijft.be voor zijn andere artikelen
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.