Demissionair kabinet scherpt coronamaatregelen aan
Mondkapjes komen terug en het coronatoegangsbewijs zal op meer plekken worden verplicht. De uitgelekte berichten zijn nog niet officieel, maar journalisten zien ze als een betrouwbare voorbode van de persconferentie op dinsdagavond. Dan geven demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en demissionair premier Mark Rutte tekst en uitleg over de vrijheidsbeperkingen die Nederland te wachten staan.
De uitgelekte ingrepen worden volgens diverse media: de terugkeer van de anderhalve meter afstand (niet verplicht, wel dringend geadviseerd) en het thuiswerken (idem). Vanaf 6 november wordt ook het mondkapje in publieke binnenruimten zoals winkels, stations en bibliotheken weer verplicht.
Het coronatoegangsbewijs zal op meer plaatsen gelden. Voor sportscholen, zwembaden en ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen, musea en pretparken is weer een QR-code vereist vanaf 6 november. Zwembaden, pretparken en sportscholen vrezen voor minder inkomsten.
Opiniemaker Sietske Bergsma waarschuwt voor prikdwang die volgens haar uitgaat van de maatregelen: ‘QR in zwembaden, sportscholen, dierentuinen, pretparken, hoger onderwijs, etc. betekent een sleepnet over de jeugd halen richting prikhal. Als je het diabolische aan dit alles nu nog niet ziet weet ik het niet meer.’
QR in zwembaden, sportscholen, dierentuinen, pretparken, hoger onderwijs, etc= sleepnet over de jeugd halen richting prikhal. Als je het diabolische aan dit alles nu nog niet ziet weet ik het niet meer.
— Sietske Bergsma (@SBergsma) November 2, 2021
Filosoof en jurist Raisa Blommestijn maakt zich ook zorgen om de jeugd. Op Twitter schrijft ze: ‘Dus gezonde en veelal jonge mensen die nauwelijks een kans lopen om in het ziekenhuis te belanden met corona, worden nu verder onder druk gezet om het vaccin te nemen door hen de toegang tot de sportschool te ontzeggen en straks ook nog studeren onmogelijk te maken. Wat een land.’
Coronapas op het werk
Het kabinet bereidt volgens berichtgeving alvast wetgeving voor zodat ook bedrijven hun werknemers om de coronapas kunnen vragen. Sinds de uitspraken van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, is ook daar discussie over. Bruls liet afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof weten dat hij het gebruik van de coronapas op het werk een goed idee en een wenselijke maatregel vond. Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde daar positief op.
Tegenstanders zijn er ook in grote mate. Tom de Nooijer, SGP-raadslid te Oldenbroek, bijvoorbeeld. Vaccinatiedrang wordt vaccinatiedwang met een dergelijke maatregel, vindt hij. Op BNR Radio zegt hij: ‘Je kunt het restaurant eventueel nog links laten liggen, maar de werkplek, dat is een plek waar je verplicht moet zijn. Ik vind het krankzinnig.’
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.