Dr. J. Campbell – Bij prostaatkanker is voldoende vitamine D van vitaal belang
En weer is een video van John Campbell offline gehaald door YouTube. Plus: hij mag voor straf een week lang geen nieuwe video’s plaatsen. Dit keer ging het om een gesprek met het Britse parlementslid Andrew Bridgen. Het gesprek is inmiddels wel via iemand anders te zien, zag ik net op YouTube (ik ga snel luisteren zo, want deze video zal wellicht ook weer offline worden gehaald door deze ijverige club). Voor nu een ander interessant onderwerp wat Campbell behandelde naar aanleiding van een onlangs gepubliceerde studie over de invloed van vitamine D op onder meer prostaatkanker. Vitamine D neemt hij vaker – terecht – onder de loep. Als je maar één supplement zou willen slikken, dan zou deze met stip op 1 mogen staan.
My video with Mr. Bridgen, MP has been removed by YouTube, with a strike. So, Im banned for a week and you can’t watch the video any more on YouTube. pic.twitter.com/fWrCt5Nhbh
— John Campbell (@Johnincarlisle) May 1, 2023
Wat maakt vitamine D zo interessant? De beschermende werking van vitamine D is al ruim onderzocht (en ook al vaker door Campbell behandeld). Het heeft bijvoorbeeld een gunstig effect op onze afweer en immuniteit, het heeft een beschermend effect bij auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. En nu blijkt uit meerdere studies dat vitamine D dikke darmkanker en prostaatkanker gunstig kan beïnvloeden.
Om met prostaatkanker te beginnen; deze aandoening komt helaas steeds meer voor. Begin jaren ’90 waren er ongeveer 4.000 mannen met deze aandoening, terwijl het in 2021 13.500 mannen trof. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ermee te maken. Per jaar sterven nu 3.000 mannen aan prostaatkanker, en dat is vergelijkbaar met het aantal vrouwen wat aan borstkanker sterft. Nu blijkt het ook niet alleen oude mannen te treffen, volgens de prostaatkanker stichting is 10% onder de 60 jaar, de helft onder de 70, en de rest dus boven de 70 jaar oud.
En nu blijkt uit een studie dat bij mannen met prostaatkanker de prognose om te overleven hoger wordt, naarmate het vitamine D-gehalte in het bloed hoger is; voor elke 20 nmol per liter nam het sterftecijfer met 9% af. Anders gezegd: hoe hoger het percentage vitamine D in het bloed hoe lager het risico op overlijden, en dat geldt zowel in het algemeen (all cause mortality) en specifiek voor de complicaties door de prostaatkanker zelf.
Hoe komt dit? Wat zijn de mogelijke werkingsmechanismen van vitamine D bij prostaatkanker? Het kan volgens de auteurs van de studie zo zijn dat vitamine D de groei van kankercellen kan verhinderen, de apoptose stimuleert (ontspoorde cellen vernietigen in dit geval zichzelf) en de epitheelcellen van de prostaat beschermt tegen oxidatieve stress. Dit zijn geloofwaardige mechanismen waarom vitamine D kan helpen bij prostaatkanker, al weten de auteurs dus niet precies hoe dat zit.
Uit een andere kleine studie bleek ook dat 100 mcg vitamine D gunstig was en de verdere ontwikkeling van kanker kan verminderen. Bij 24 van de 44 deelnemers aan dit onderzoek nam het aantal kankercellen af. Grootschaliger studies worden helaas niet uitgevoerd, zoals Campbell zegt, want hiermee kunnen farmaceuten geen geld verdienen.
Maar het is dus een kosteneffectieve en veilige interventie, geeft Campbell aan. Zelf neemt hij per dag 100 mcg vitamine D en combineert dit met 100 mcg vitamine K2 (om ervoor te zorgen dat calcium ook goed in de botten wordt opgenomen). Hij gaat hiermee door totdat het echt lekker zonnig weer wordt, zodat de huid voldoende vitamine D via de zon aan kan maken. Hij zegt erbij dat hij niemand kan adviseren, maar dit is wat hij doet.
Hij haalt nog een andere studie aan: prostaatkanker blijkt namelijk meer voor te komen onder Amerikanen van Afrikaanse afkomst, dan onder blanke Amerikanen en Latijns-Amerikanen. De verklaring is dat de donkere huid ervoor zorgt dat minder aanmaak van vitamine D is. Dit illustreert nog meer het belang van de inname van vitamine D. En nogmaals zegt hij: het is een eenvoudige, betaalbare interventie, die door iedereen, maar zeker ook specifiek voor deze bevolkingsgroep zou moeten worden gedaan.
Ook voor een andere vorm van kanker, dikke darm kanker, is vitamine D interesssant, zo blijkt uit epidemiologische studies van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH). Hieruit wordt duidelijk dat een hoger gehalte aan vitamine D in het bloed is geassocieerd met een verminderd risico op dikke darm kanker.
Campbell concludeert dat voldoende vitamine D het aantal gevallen van dikke darm kanker doet dalen en dat hetzelfde waarschijnlijk geldt voor prostaatkanker. In ieder geval is het zo dat áls iemand prostaatkanker krijgt dat de vooruitzichten behoorlijk verbeteren indien iemand voldoende vitamine D in het bloed heeft. Dus laat in dat geval in ieder geval het vitamine D-gehalte in het bloed checken. Maar voor iedereen geldt: kom gedurende de zomermaanden voldoende in de zon (zonder te verbranden) en neem de rest van het jaar adequate maatregelen, ofwel: overleg met je arts/therapeut over suppletie. Om het nog maar eens te herhalen: het is een eenvoudige, betaalbare interventie met een groot gezondheidseffect.
John Campbell eindigt zijn video met zijn mooie posters voorzien van pakkende teksten, zoals How dare you think, Kids lifes matter, I think when I’m allowed en Follow the money wherever it flows. Gratis op zijn website in hoge resolutie te downloaden, net als zijn lesboeken over fysiologie en pathologie.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.