Duitse bondskanselier “verwacht” geen black-out, maar sluit het ook niet uit

Duitse bondskanselier “verwacht” geen black-out, maar sluit het ook niet uit

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat hij deze winter geen stroomonderbrekingen verwacht, ondanks de zorgen van de oppositie, maar heeft geweigerd een dergelijk scenario helemaal uit te sluiten.

“We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het niet zover komt”, zei Scholz zondag in een interview met televisiezender ZDF over de mogelijkheid dat Duitsers te maken kunnen krijgen met stroomstoringen.

Het hoofd van de Duitse regering reageerde op een waarschuwing van Friedrich Merz, de leider van de Christen-Democratische Unie (CDU), die hij zaterdag in een interview met Bild deed. Merz beschuldigde de regerende coalitie van het uitfaseren van kernenergie om ideologische redenen, ondanks de aanhoudende energiecrisis in de EU, en zei dat Duitsland daardoor het risico loopt op “black-outs begin volgend jaar”.

Duitsland beschikt over drie actieve kerncentrales, die naar verwachting eind dit jaar offline gaan. De regering sloot uitstel van de shutdown uit na een evaluatie in maart. Merz riep op tot het terugdraaien van het besluit en zei dat de faciliteiten elektriciteit aan het elektriciteitsnet moeten blijven leveren.

Scholz verdedigde het beleid van zijn regering, waaronder energiebesparende maatregelen, pogingen om de aardgasreserves aan te vullen en de reactivering van kolencentrales. Hij zei dat deze maatregelen voldoende zouden moeten zijn om het land de winter door te helpen, en voegde eraan toe dat Duitsland binnen enkele maanden meer capaciteit zou hebben voor transporten van vloeibaar aardgas, waardoor de bezorgdheid over de tekorten zou worden weggenomen.

Berlijn wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van een energiecrisis sinds het haar voornemen aankondigde om de economie van het land los te koppelen van goedkope Russische voorraden. Het plan was om Russische fossiele brandstoffen geleidelijk te elimineren, waarbij aardgas nog een paar jaar in de energiemix zou blijven. Maar de stroom uit Rusland werd afgeremd door andere factoren.

Oekraïne weigerde Russische brandstof via een van de routes door haar grondgebied te pompen nadat Rusland een deel ervan had ingenomen. En de Russische gasgigant Gazprom beperkte leveringen via de directe Nord Stream onderzeese pijpleiding, daarbij verwijzend naar problemen met het onderhoud van in Duitsland gemaakte apparatuur als gevolg van westerse anti-Rusland sancties.

Duitse functionarissen hebben Moskou ervan beschuldigd om politieke redenen de bevoorrading te hebben stopgezet, hetgeen Rusland ontkent. De voormalige Russische president Dmitry Medvedev betoogde vorige week dat Berlijn niet het recht had om Moskou te bekritiseren, omdat het een “hybride oorlogvoering” tegen het land voerde.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.