Een dubbele dosis ongelijkheid? Arme landen krijgen geen vaccins

Een dubbele dosis ongelijkheid? Arme landen krijgen geen vaccins

Stel er is sprake van een dodelijke pandemie. Geen land of burger is schuldig, maar het treft wel de gehele wereldbevolking. Stel nu dat het toedienen van vaccins de enige oplossing is voor dat probleem. Dan zou je toch willen dat de hele wereldbevolking daar toegang toe heeft? Volgens een rapport van  Amnesty International werken Moderna, BioNTech, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca en Novavax een eerlijke verdeling ervan echter tegen.

Disclaimer: over het nut van coronavaccins of gentherapie, de veiligheid ervan, de bijwerkingen, de vaccinatiedwang en de (dreigende) apartheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wordt op Café Weltschmerz en andere alternatieve kanalen genoeg geschreven. Dit artikel gaat echter uit van de situatie zoals beschreven in de inleiding en zoomt in op werkwijze en verdienmodel van de genoemde vaccinproducenten.

Het rapport van Amnesty International laat zien hoe ongelijk de vaccins verdeeld zijn in de wereld: van de 5,76 miljard doses die wereldwijd zijn toegediend, is slechts 0,3 procent ervan terecht gekomen in lage-inkomenslanden. Om een beter beeld te krijgen van de verhoudingen stelt het onderzoeksverslag van de mensenrechtenorganisatie dat Pfizer en BioNTech negen keer meer vaccins aan Zweden hebben geleverd dan aan alle lage-inkomenslanden samen.

De farmareuzen hebben dankzij de corona-uitbraak honderden miljarden winst geboekt met de verkoop van hun vaccins aan rijke landen. Zij waren bereid voor veel geld en in grote orders in te slaan. Daarbij werd niet gedacht aan de mensen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika, met veel (over)lijden als gevolg. Dat is diep treurig vindt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International: ‘Winst mag nooit boven mensenlevens gaan.’

De farmaceutische bedrijven wordt niet alleen een koele winstberekening verweten, Amnesty International verwijt ze ook dat ze ondanks miljarden dollars aan overheidsfinanciering en vooruitbestellingen, het intellectuele eigendom hebben gemonopoliseerd. Buiten dat stelt de organisatie dat technologieoverdrachten zijn geblokkeerd en er agressief gelobbyd is tegen maatregelen die de wereldwijde productie van vaccins zouden uitbreiden. Tenslotte concludeert het rapport: ‘Hun onwil leidde tot mensenrechtenschendingen voor de miljarden mensen die nog steeds geen toegang hebben tot een levensreddend coronavaccin.’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.