Einde van burgerrechten en democratie in Canada? Premier Trudeau zet noodwet in

Einde van burgerrechten en democratie in Canada? Premier Trudeau zet noodwet in

De afgelopen weken waren de ogen van de wereld gericht op Canada, waar duizenden truckers zich in de hoofdstad hebben verzameld uit protest tegen het (corona)beleid van premier Justin Trudeau. Nadat de burgemeester van Ottowa eerder al de noodtoestand uitriep, heeft de politiek leider van het Noord-Amerikaanse land naar het zwaarste middel gegrepen: een nog niet eerder gebruikte noodwet.

De protesten van Canadese truckers van de laatste weken konden rekenen op steun van een groot deel van het land. Burgers applaudisseerden langs de weg en op viaducten voor de chauffeurs van de vrijheidskaravaan. In de hoofdstad toonden mensen hun solidariteit aan de demonstranten door eten en brandstof te delen. Na ruim een week riep de burgemeester van Ottowa echter de noodtoestand uit. Vrachtwagenchauffeurs moesten het protest beëindigen en de stad verlaten, maar ze bleven.

Het protest belandde zo in een impasse waarbij de ene partij streed voor het beëindigen van alle coronamaatregelen (een terugkeer naar het oude normaal) en een impopulaire regering voet bij stuk hield. Er kan nu een nieuw hoofdstuk aan het boek van het protest worden toegevoegd door de ingreep van Trudeau.

Burgerrechten

De Canadese Vereniging voor Burgerrechten keurt de actie af. In een bericht op Twitter deelt de organisatie dat ‘De overheid geen reden heeft om de noodwet in te voeren. De reden dat de invoering van de noodwet alleen in uitzonderlijke situaties kan worden toegepast is duidelijk: het geeft de regering de mogelijkheid om het democratische proces te omzeilen.’

In een draadje voegt het nog toe dat ‘de noodwet alleen gebruikt kan worden wanneer een situatie optreedt waar de regering van Canada de soevereiniteit, veiligheid en territoriale integriteit niet kan handhaven.’ Ook in gevallen waarbij de situatie ‘niet goed kan worden afgehandeld met inachtname van Canadese wetten’ is een noodwet gerechtvaardigd. Tenslotte geeft de Vereniging voor Burgerrechten aan dat ‘noodwetgeving niet genormaliseerd mag worden,’ omdat het ‘een bedreiging voor onze democratie en burgerlijke vrijheden’ betekent.

 

Meer steun voor politie en minder voor burgers

Met de afkondiging van de noodwet kan de politie eenvoudiger optreden tegen de demonstranten. Agenten kunnen mensen makkelijker oppakken en beboeten, en ook de financiële steun wordt verder afgesneden. Eerder besloot de inzamelsite (fundraiser) GoFundMe al om het geld dat werd ingezameld voor het protest, niet vrij te geven. De regering zal andere fundraisers die in dat gat sprongen, zoals GiveSendGo, ook opsporen. Bovendien gaat het de steun via cryptomunten aan banden leggen. Daarnaast worden de bevoegdheden uitgebreid om rekeningen van protestanten of mensen die hen steunen, te bevriezen.

Een voorbeeld daarvan is Mike Lindell, de baas van kussenfabrikant My Pillow. De Amerikaanse zakenman beloofde afgelopen zaterdag kussens te doneren aan de truckers, maar de rekening van zijn bedrijf werd daarop gesloten.

Pas op

Journalist Ezra Levant, die zich vorige week in een overzichtelijke tweet nog afvroeg waar Trudeau stond en wat zijn volgende stap zou zijn,  laat wederom van zich horen op Twitter. Het onderstaande bericht zoomt uit om vervolgens de blik te richten op transnationale ontwikkelingen. Het is geen geheim dat Trudeau de posterboy is van ‘de klas van Schwab’ ofwel een van de ‘Young Global Leaders’ die deelnemen aan activiteiten van het World Economic Forum (WEF), gericht op stakeholder-capitalism voor de 21e eeuw. Chrystia Freeland, de minister van Financiën is bestuurslid van het WEF. Ze is bovendien alumnus van het Young Global Leader programma

Als commentaar bij een foto van Trudeau en Freeland met miljardair en investeerder George Soros schrijft hij: ‘Chrystia Freeland doet een aanval op crowdfunding sites, bankerekeningen en cryptogeld. Ze zegt dat ze nu beslag kan leggen op welke rekening dan ook zonder volmacht.’ Lees nu de opmerking van de Canadese Vereniging voor Burgerrechten over de ‘noodwet als bedreiging voor democratie en burgerrechten’ eens terug. Levant lijkt te willen zeggen: ‘Pas op voor de overheid. Ze zijn er niet voor jou.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.