Einde van cash? Geldautomaten en bankfilialen verdwijnen in Australië

Einde van cash? Geldautomaten en bankfilialen verdwijnen in Australië

Waar Australische banken steeds meer inzetten op digitale transacties, verdwijnen tegelijkertijd in het hele land steeds meer geldautomaten en bankfilialen. Uit een analyse van The Daily Telegraph bleek dat bijna 460 bankfilialen in het hele land de afgelopen jaren zijn gesloten en dat er in 2020 ongeveer 3800 actieve geldautomaten zijn verwijderd, wat neerkomt op meer dan een derde van alle bestaande geldautomaten in het land.

New South Wales is het hardst geraakt en heeft nu 140 banken minder. Bijna 300 buitenwijken hebben geen enkele geldautomaat om geld op te nemen. Een soortgelijke ontwikkeling doet zich voor in Victoria, waar 120 vestigingen permanent hun deuren hebben gesloten voor klanten.

‘Sluitingen hebben een verwoestende impact op lokale gemeenschappen’, zei Julia Angrisano, nationaal secretaris van de Finance Sector Union. ‘De sluitingen hebben hard toegeslagen in regionale gebieden, en vooral oudere burgers lijden hieronder’.

‘Er verdwijnen banen, het bedrijfsleven wordt negatief beïnvloed en ook andere lokale diensten verdwijnen.’

Een andere belangrijke factor voor de sluiting van filialen en geldautomaten is het feit dat banken een klein fortuin binnenhalen uit dagelijkse digitale transacties. Terwijl het systeem in snelvaart naar een cashloze samenleving toe ontwikkelt, zijn vergoedingen van zowel de klant als de verkoper voor online bankieren gemeengoed geworden. Naar schatting geeft 80 procent de voorkeur aan online bankieren, maar de resterende 20 procent, namelijk gehandicapten of mensen die niet digitaal onderlegd zijn, zijn gestrand.

Het is veelzeggend dat CBA nu landelijk 875 bankfilialen heeft – vergeleken met 1134 in februari 2020.

Hun aantal geldautomaten is teruggebracht tot iets meer dan 2000 – in 2019 waren er 4118 geldautomaten in omloop.

Vorig jaar zei Kath Bray, hoofd distributie van ANZ, dat de sluiting van bankfilialen een teken des tijds was, waarbij digitale transacties nu de primaire focus voor velen zijn. “De traditionele banken worden geconfronteerd met steeds meer concurrentie van nieuwkomers zoals digitale banken, niet-bancaire kredietverstrekkers en zogenaamde ‘koop-nu-betaal-later-diensten.’ Om winstgevend te blijven, zullen ze hun kosten moeten verlagen, zoals lonen en overheadkosten zoals gebouwen,” legde ze uit.

Ze voegde eraan toe: “De banken stimuleren ook de overstap van service op kantoorniveau naar digitaal.

“Veel werknemers in het retailbankieren moeten prestatiedoelstellingen halen om het aantal klanten dat zich in de filialen bevindt te verminderen. Ze zijn getraind en gecoacht om klanten door te verwijzen naar geldautomaten en/of internetbankieren om zo het voetverkeer in kantoren te verminderen.”

Vorig jaar zei Kath Bray, hoofd distributie van ANZ, dat sluitingen van filialen in het hele land de komende jaren onvermijdelijk zouden zijn, naarmate meer mensen overstappen op digitale transacties. Bray zei ook dat sommige klanten terughoudend zijn om terug te schakelen naar fysiek bankieren. Bray voegde hier aan toe dat filialen nog steeds van vitaal belang zijn voor het netwerk van ANZ, maar dat ze zouden worden ontworpen om complexere problemen aan te pakken, zoals woningkredieten en financiële problemen.

Afhankelijkheid en kwetsbaarheid in een cashloze samenleving

De EU blokkeert op het moment Russische banken als onderdeel van het sanctiepakket dat ervoor moet zorgen dat Rusland zowel geografisch als financieel is afgesloten van alle EU-landen. In Canada kreeg Justin Trudeau door een noodwet de bevoegdheid om bankrekeningen van demonstranten -en degenen die hen steunen te bevriezen. Dit zijn slechts twee voorbeelden die laten zien hoe kwetsbaar wij als burgers zijn, wanneer wij afhankelijk zijn van een digitaal geldsysteem. Een zogenaamd sociaal-kredietsysteem, waar verscheidene experts met blik op de toekomst over spreken, is zo tevens gemakkelijk in te voeren.

Financieel journalist Arno Wellens heeft al vaak gesproken over de macht die komt kijken bij de volledige digitalisering van het financiële systeem en beschreef in juli 2021 hoe het gebruik van cash constant wordt ontmoedigd.

In december 2021 beschreef hij dit als een ‘oorlog tegen contant geld’.

Econoom Ad Broere legde een jaar geleden in een uitzending van Cafe Weltschmerz met Pieter Stuurman uit waarom een cashloos systeem zo gevaarlijk is en hoe wij dit kunnen voorkomen, -of als het niet anders kan- kunnen omzeilen. Volgens Broere ontwikkelt de wereld zich richting een totalitair controlesysteem en is het elimineren van cash hier een groot onderdeel van. In onderstaande video legt hij dit nader uit en bespreekt hij met Stuurman zij hoe deze digitale ontwikkeling verband houdt met de ‘pandemie’ en de agenda van het World Economic Forum.

Parallelle samenleving | Pieter Stuurman met Ad Broere

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.