Elon Musk koopt Twitter toch niet. Wat is zijn volgende stap?

Elon Musk koopt Twitter toch niet. Wat is zijn volgende stap?

Elon Musk koopt Twitter toch niet. Na maanden getouwtrek vond de rijkste man ter wereld dat het social mediabedrijf zijn beloftes niet kon waarmaken. Wat volgt is waarschijnlijk een maandenlange juridische strijd die zal eindigen in een schikking.

Het was de afgelopen maanden onderwerp van gesprek. Met name social media ‘watchers’, journalisten, Musk-fans en ‘strijders van het vrije woord’ keken met spanning naar de overnameperikelen.

Eerst vroeg de Tesla-ondernemer zijn vele volgers op Twitter of ze potentieel zagen in Twitter. Daarna werd hij grootaandeelhouder, bracht een overnamebod uit, zou zitting nemen in het bestuur van het social mediabedrijf, deed dat toch weer niet… en kocht het eind april alsnog. De opeenvolgende ontwikkelingen zijn door Café Weltschmerz op de voet gevolgd, gewikt en gewogen en hier terug te lezen.

Enthousiasme

De koop zorgde voor veel enthousiasme: berichten en accounts werden de laatste jaren geheel volgens de woke-trend verwijderd. Dat zorgde voor tegenzin onder veel gebruikers. Alternatieven zoals GETTR en Truth Social van Donald Trump zijn er wel, maar kunnen nog niet opboksen tegen het gebruikersbestand dat Twitter heeft opgebouwd. Als de Silicon Valley-ster alleen nog maar de puntjes op de i zou zetten, zou de vrijheid van meningsuiting op de grootste site voor korte berichten in het Westen weer terugkeren.

Maar er ging heel wat tijd overheen. Niet verwonderlijk wanneer men bedenkt dat het ging om een transactie van meer dan veertig miljard euro. Uiteindelijk is de deal toch afgeketst vanwege onduidelijkheid over het aantal bot-accounts. Dat zou veel hoger zijn dan Twitter doet geloven, meent Musk.

Censuur

Hieronder een post van een Twitteraar over een van de meest nijpende problemen van het platform: censuur. Hij/zij illustreert het met berichten over de zogeheten laptop from hell van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president.

De inhoud van de laptop wordt al jarenlang veronachtzaamd door ’traditionele media’ die de verhalen over de ex-verslaafde zoon van de politicus afdoen als complottheorie. Ook Twitter probeert met man en macht publicaties rond het thema weg te houden van het grote publiek.

Het is slechts een van vele voorbeelden. Eind 2021 werd het account van Dr. Robert Malone verwijderd wegens zijn visie op corona en vorige maand was de Canadese psycholoog Jordan Peterson aan de beurt. Twitter schorste zijn account vanwege ‘deadnaming:’ een poging iemands genderidentiteit te ontkennen, belachelijk te maken of onderuit te halen.

Lachen

In de voorlopige overeenkomst werd een deal gesloten dat Musk een miljard dollar aan Twitter zou betalen wanneer de deal niet door zou gaan. Maar het mediabedrijf wil meer. Het kondigt juridische stappen aan na het afketsen van de overeenkomst maar de SpaceX-miljardair lacht erom.

Op Twitter (ironisch?) schrijft hij: ‘Ze zeiden dat ik Twitter niet kon kopen. Daarna wilden ze geen informatie over bots bekendmaken. Nu willen ze me dwingen om Twitter te kopen en moeten ze informatie over bots aanleveren in de rechtszaal.’ Bij elke zin staat een plaatje afgebeeld van de steeds harder lachende Zuid-Afrikaan.

Volgende stap

Het aandeel Twitter daalde met bijna tien procent nadat bekend werd dat de overname definitief niet doorging. Vergeleken met het bedrag dat Musk overhad voor alle aandelen tezamen, is de daling nog groter.

Volgens een artikel van USA Today heeft de gehele gang van zaken het Big Techbedrijf geen goed gedaan. De komende midterm elections echter, de verkiezingen voor de Amerikaanse senaat, compenseren het verlies mogelijk toch. Miljoenen gebruikers zullen Twitter gebruiken om hun steun en/of afkeur voor de Republikeinen dan wel de Democraten kenbaar te maken op het virtuele podium.

Musk doet alsof hij wel kan lachen om de mislukte afloop. Wat hij er in werkelijkheid over denkt, blijft gissen. Had hij al voorzien dat de deal niet door zou gaan, maar wou hij Twitter een gevoelige slag toebrengen, om vervolgens zelf een mediakanaal op te zetten? In dat geval heeft Musk de hele wereld om de tuin geleid met een uitgekiend schaakspel.

Was het een impulsieve actie van meer dan 40 miljard euro, of ging hij niet over een nacht ijs en had hij echt zijn zinnen gezet op Twitter? Waar leidt dit toe? Een van de meest populaire Twitteraars ter wereld zal het zijn bewonderaars ongetwijfeld via Twitter laten weten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen