Elon Musk neemt Twitter over: ‘Vrijheid van Meningsuiting is de basis van democratie’

Elon Musk neemt Twitter over: ‘Vrijheid van Meningsuiting is de basis van democratie’

Elon Musk koopt Twitter. Na een bewogen maand waarin hij eerst grootaandeelhouder werd, later een bod deed om het social mediabedrijf over te nemen, wel in het bestuur wou, toen weer niet… is het nu officieel: de Tesla-topman koopt het bedrijf voor 41 miljard euro. Een van de meest populaire gebruikers én critici krijgt nu alle ruimte om het platform naar eigen inzicht in te richten. Veel mensen hopen dat hij de volgende woorden waarmaakt: ‘Het Vrije Woord is de basis van democratie en Twitter is het digitale marktplein waar essentiële zaken voor de toekomst van de mensheid worden besproken.’

Bovenstaande woorden worden door Musk aangevuld met ‘Ik wil Twitter beter dan ooit maken door nieuwe toepassingen aan te bieden, de algoritmes open-source te maken, spam bots te verslaan en alle mensen te authenticeren. Twitter heeft een ongelooflijk potentieel- ik kijk ernaar uit om met het bedrijf en haar gemeenschap te werken om het potentieel eruit te halen.’ Twee uur na plaatsing van het bericht werd het al meer dan tweehonderdduizend keer gedeeld en meer dan een miljoen keer geliket.

 

Bewonderd

De CEO van SpaceX en Tesla wordt wereldwijd bewonderd door miljoenen mensen om zijn tech-optimisme, pioniersgeest en onverschrokken uitstraling. Het feit dat hij de rijkste man ter wereld is, trekt ook mensen aan. Er is een soort cult rond Musk ontstaan, de man die zijn volgers op Twitter eind maart vroeg of ze vonden dat het social mediabedrijf wel of niet begaan was met Vrijheid van meningsuiting. ‘De uitslag van deze poll kan grote consequenties hebben,’ liet hij ze weten. De volgers vonden overigens voor het merendeel dat Twitter niet goed bezig was op dit gebied, wat een maand vol actie, geruchten en ophef (in de media) tot gevolg had.

Niet iedereen is echter overtuigd van de messiaanse kwaliteiten van de Zuid-Afrikaan. Hoewel Musk zich uitspreekt voor vrijheid van meningsuiting, vrezen ze dat hij het social media platform toch voor eigen gewin zal inzetten. Via Twitter zal hij grote groepen mensen mee kunnen krijgen met zijn ideeën over transhumanisme en vergaande onderzoeken voor de ‘verbetering’ dan wel ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Het is afwachten welke kant het daadwerkelijk opgaat met Twitter. Musk laat weten dat hij hoopt dat ook zijn grootste critici op Twitter blijven, ‘want dat is de ware betekenis van Vrijheid van Meningsuiting.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.