Elon Musk vredesduif of belangenbehartiger?
De Amerikaanse ondernemer Elon Musk ligt de afgelopen weken onder vuur omdat hij het aandurft afwijkende meningen en ideeën dan het voorgeschreven verhaal te geven over de wereldwijde kwesties in Taiwan, Oekraïne en Twitter.
De aanval begon toen hij bekendmaakte Twitter alsnog definitief te willen overnemen, een plan dat hij eerder dit jaar wereldkundig maakte. Hij wil het Social Media platform transformeren naar een digitale vrijhaven met absolute vrijheid van spreken en gedachtewisseling. Iets dat in de hedendaagse wereld onderhavig is aan een moreel verbod. Enkel de eenzijdige boodschappen van politici, NGO’s, beroemdheden en media zijn toegestaan, in een niet aflatende dagelijks offensief op een inmiddels verweesde bevolking. Elke complexiteit vervangen door de eenvoud van goed tegen kwaad, wij tegen zij, zwart tegen wit, Jan Klaassen tegen Katrijn. Wee degene die een nuance, alternatief of afwijkend idee aanbrengt. Die kan rekenen op hoon en morele verontwaardiging zoals Musk het afgelopen jaar
veelvuldig ondervindt.
De afgelopen dagen is deze tendens weer aangewakkerd toen hij op Twitter via een poll een gedachte-experiment presenteerde om het conflict in Oekraïne te beëindigen zonder al te veel gezichtsverlies voor de partijen. Het merendeel van de 2,5miljoen stemmers waren tegen zijn idee. Uit de reacties op de poll is de conclusie te trekken dat het in deze strijd niet (alleen) draait om een stuk land. Het is tevens een ideologisch machtsconflict en grote geopolitieke belangen, verpakt in tanks, bommen en granaten. Zogenaamd strijdend voor de vrijheid en waarden van het Europese continent door het blijvend leveren van wapens aan Oekraïne en sancties tegen Rusland. Het strijden voor de vrijheid resulteert voor Europa juist tot het tegenovergestelde, namelijk het kooien en knechten van het continent. Het maakt Europa allesbehalve vrij en maakt het uiteindelijk bankroet. Door het gebrek aan (goedkope) energie, beperkte voorraden, stijgende kosten en beperkte grondstoffen stevent Europa af op een financiële catastrofe. Zelfs Duitsland lijkt bereid zijn economische macht te ontmantelen en laat een technocratisch systeem in een strijd om goed en kwaad vooropstaan en veronachtzaamt daarmee menselijke waarden zoals betaalbaar voedsel, warmte en veiligheid.
Veiligheid staat onder steeds grotere druk door de huidige krachtmeting en is het onbesproken omvattende gevaar. De betrokken partijen dreigen met nucleaire aanvallen dat het een lieve lust is. De Oekraïense president Zelenski roept zelfs in een videoboodschap op tot het uitvoeren van een preventieve nucleaire aanval op Rusland. Dit om te voorkomen dat Rusland dit als eerste zal doen. De mensen malen er niet om, mits hun mening maar gelijkgeschakeld is met de voorgeschreven mening. De mogelijkheid tot een oplossing raakt met de dag verder naar de achtergrond. Zelenski heeft het zelfs via een decreet verboden om vredesonderhandelingen met Poetin te voeren. Het verbieden tot onderhandelen of
zelfs maar een poging tot de-escaleren leidt tot dat er geld, landen, middelen en mensen betrokken blijven raken bij een potentieel eindeloos conflict. Naast Oekraïne sprak Musk zich ook uit over de situatie tussen Taiwan en China in de Financial Times. China beschouwt Taiwan als een provincie en ziet het als haar missie om het weer ‘van China’ te maken. Musk besprak de mogelijkheid om tot een speciale administratieve zone voor Taiwan te komen, waarin beide partijen afspraken maken. Volgens Musk moeten deze afspraken wel welwillender zijn dan die momenteel gelden tussen Hong Kong en China. Ook dit leverde hem de nodige aandacht op in de media.
De gedachten van Musk over het vraagstuk in Oekraïne en Taiwan zijn wellicht ook ingegeven door eigenbelang. Zijn grote Teslafabriek in China is afhankelijk van de chips die afkomstig zijn uit Taiwan. Het oosten van Oekraïne ligt vol met bodemschatten die nodig zijn voor de productie van accu’s voor onder andere elektrische auto’s en voor andere producten die de Green Deal mogelijk moeten maken. Het beïnvloedt daarmee direct en indirect het verdienvermogen van Musk. Eigenbelang of niet, het raakt wel een kernvraagstuk. Het eindeloos voortzetten van conflicten door het blokkeren van oplossingen kan uiteindelijk uitmonden in en wereldwijde economische neerwaartse spiraal. Eén die het ondergang van de Westerse economieën kan betekenen. Het is welhaast onbestaanbaar dat er geen andere grootindustrielen naast Musk opstaan en duidelijk maken dat het iedereen gaat raken. Wellicht een kleine elite uitgezonderd.
Tot nu toe blijft het niveau van discussie beperkt tot het bepalen bij welk kamp je hoort. Zelenski verweet Musk door zijn uitspraken tegen Oekraïne te zijn en dus pro-Russisch. Dit pareerde Musk door Zelenski er aan te herinneren dat hij voor 80 miljoen dollar het Starlink programma heeft geleverd en onderhouden. Hiermee had Oekraïne vrijelijke toegang tot internet. Al met al laat het zien hoe ridicuul de situatie werkelijk is als er niet zoveel belangen en mensenlevens bij betrokken zou zijn. Wellicht dat ijskoude en donkere huizen in West-Europa tot enige verandering gaat leiden in het blind volgen van het toegestane narratief de komende winter.
Bronnen:
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10490573/musk-bemoeit-zich-met-china-taiwan-
conflict
https://www.unz.com/aanglin/elon-musk-attacked-for-trying-to-bring-peace-to-the-ukraine/
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5337356/elon-musk-oekraine-ukraine-starlink-spacex
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5337323/zelenski-musk-twitter-poll-
annexatie-rusland
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.