Christian Westbrook: “Er komen voedseltekorten, maar dat is goed nieuws”

Christian Westbrook: “Er komen voedseltekorten, maar dat is goed nieuws”

De coronacrisis gaat over meer dan ziekte, vaccinaties en besmettingen: het heeft onder andere gevolgen voor de economie, het financiële systeem, mensenrechten en de beschikbaarheid van grondstoffen. Dat laatste zal resulteren in voedseltekorten. ”En dat is goed nieuws,” aldus Christian Westbrook.

Westbrook heeft een website genaamd Ice Age Farmer. Daar informeert hij mensen over wereldwijde voedselproductie. Hij heeft een voorliefde voor permacultuur. Dat draait om voedsel verbouwen binnen een ecosyteem dat draait rond kleinschaligheid, diversiteit en integratie van de mens in de omgeving. In onderstaande video neemt hij de kijker mee de wereld over. Hij vertelt over de wijze waarop er wereldwijd wordt omgegaan met grondstoffen en welke gevolgen dat heeft voor de boeren.

Brooks meldt onder meer dat Taiwan ervoor kiest hun schaarse water te gebruiken voor fabrieken in plaats van voor de landbouw: “Zo kunnen ze iphones blijven maken. Maar dat is een beetje kortzichtig als je straks geen eten meer hebt”, vindt de Ice Age Farmer.

Ook Nederland komt aan bod, waar de hoge prijzen voor elektriciteit ervoor zorgen dat de stekker uit de landbouwkassen gaat. En omdat Nederland een landbouwexporteur is, gaan andere Europese landen daar de consequenties van ondervinden. Lees daar hier meer over.

Aan de hand van meerdere voorbeelden krijgt de kijker een idee van de wijze waarop voedselsystemen wereldwijd afhankelijk zijn geworden van beslissingen op nationaal en internationaal niveau. En hoe dramatisch dat kan aflopen. “Maar het is niet allemaal kommer en kwel,” zegt Brooks opgewekt. “Het is goed nieuws. Deze crisis is een kantelpunt dat ons wakker schudt. We kunnen ons losmaken van dit slavensysteem en de controle over voedsel weer in eigen hand nemen.

Ook mensen op hoge posities worden wakker volgens Brooks: “Michael Fhakri, rapporteur Recht op Eten voor de Verenigde Naties, zei onlangs: “Niemand praat over hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen. Dat komt door de grote bedrijven die de macht in handen willen hebben. Daar moeten we wat aan doen.”

De maatregelen die wereldwijd worden genomen ten aanzien van de aanwezigheid van het coronavirus treffen alle mensen en alle activiteiten ter wereld. Economieën worden opnieuw ingericht, grondrechten worden aan de kant geschoven en mobiliteit is een luxe geworden. Dat betekent een unieke kans voor een meer groene en inclusieve wereldeconomie, zeggen vele bedrijven en mensen. Deze mensen worden vaak gelinkt aan het Wereld Economisch Forum (WEF). Het netwerk van het WEF spreekt van de Big Reset, een uitgebreid plan waarmee de nieuwe samenleving wereldwijd kan worden uitgerold.

Critici van de grote reset waarschuwen voor de privaat-publieke samenwerking waar het WEF van spreekt. Die wordt volgens hen gepresenteerd als een ideale combinatie van ondernemerschap en democratische inspraak. Dat is volgens hen de ideale vorm van leiderschap. In werkelijkheid ligt dat anders, zeggen ze. De nadruk ligt volgens hen op het bedrijfsleven, terwijl wordt samengewerkt met instituten zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie. Die politieke organen zouden een democratische basis ontberen.

De laatste weken belichten de media de stijgende prijzen van grondstoffen zoals gas. Lees daar hier meer over. De hoge prijs van grondstoffen heeft een grote rol voor de voedselproductie. Omdat een krop sla tijd nodig heeft voordat het een krop sla is, merken consumenten het niet direct bij de Albert Heijn. Maar kenners van handel, agricultuur en distributie voorzien veel negatieve gevolgen voor de voedselvoorziening.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.