‘De ‘gewone’ Rus moet sancties voelen in dagelijks leven’ – Finse premier
De Finse premier Sanna Marin zei dinsdag dat EU-sancties, waaronder de volledige opschorting van een visumversoepelingsovereenkomst met Rusland, “niet genoeg” zijn. Ze suggereerde dat gewone Russen de consequenties zouden moeten voelen in hun dagelijks leven.
“We moeten meer sancties nemen, want hoe meer impact we [hebben] met sancties, hoe duurder het voor Rusland zal worden om deze oorlog voort te zetten”, zei Marin tegen het Europees Parlement.
Het is niet de eerste keer dat Marin maatregelen voorstelt tegen de gewone Russische bevolking sinds het conflict in Oekraïne begon. Het is “niet juist” dat Russen “een normaal leven kunnen leiden, in Europa kunnen reizen, toeristen kunnen zijn”, vertelde Marin op 8 augustus aan de staatsomroep Yle. Die verklaring werd de volgende dag herhaald door de Estse premier Kaja Kallas, die tweette dat ‘Europa bezoeken een voorrecht is, en geen mensenrecht.’
Opschorting visumversoepeling
Op 9 september kondigde de Europese Raad de volledige opschorting aan van de visumversoepelingsovereenkomst tussen de EU en Rusland. De stap legt geen regelrecht verbod op, maar verhoogt de visumaanvraagkosten voor Russische staatsburgers van €35 naar €80 voor alle aanvragers. De verwerkingstijd kan ook worden verlengd van de huidige 10 dagen tot maximaal 45 dagen, in combinatie met de noodzaak om aanvullende documenten te overleggen. Volgens commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, die het plan op 6 september presenteerde, “is toerist zijn in de EU geen grondrecht.”
Volgens de Association of Tour Operators of Russia hebben tot nu toe negen Europese landen geweigerd documenten voor toeristenvisa van Russen te accepteren. De lijst omvat Letland, Litouwen, Estland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Denemarken, België en Nederland.
Een volledig voorstel voor een visumverbod voor alle Russische toeristen heeft echter geen unanieme steun gekregen van het blok. Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Luxemburg en Oostenrijk hebben bezwaar aangetekend. EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwde ook voor deze stap. “Ik denk niet dat het zal helpen om de connectie met de Russische burgerbevolking te verbreken en ik denk niet dat dit idee de vereiste unanimiteit zal hebben”, vertelde hij op 29 augustus aan de Oostenrijkse ORF TV.
Vanuit Moskou geen beperkingen voor buitenlanders
Ondertussen zegt Moskou dat het geen vergeldingsbeperkingen voor visa zal invoeren voor buitenlandse burgers, aldus president Vladimir Poetin, die woensdag tijdens het Eastern Economic Forum uitlegde dat een lik-op-stuk reactie tegen de belangen van Rusland zou zijn. Op zondag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov ook dat Moskou het ongepast vindt om vergeldingsvisumbeperkingen in te voeren voor burgers van EU-landen.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.