Gevoelige tik Agenda 2030: Zweden heft ministerie Klimaat en Milieu op

Gevoelige tik Agenda 2030: Zweden heft ministerie Klimaat en Milieu op

Ulf Kristersson schrapt het ministerie van Klimaat en Milieu. De kersverse Zweedse premier brengt het onder bij het departement voor Ondernemen en Innovatie. Daar ligt de nadruk op zaken zoals energie, industrie,  en regionale en rurale ontwikkeling. Kernenergie krijgt weer alle aandacht.

Veel commentatoren en klimaatactivisten reageren teleurgesteld op de beslissing. Onder hen Karin Bäckstrand. De professor ‘Environmental Social Science’ noemde het in dagblad ‘Dagens Nyheter’ al snel ‘een groot nadeel voor voor milieuzaken, terwijl we voor grote uitdagingen staan op het gebied van biodiversiteit en bosbeheer.’

Streep door Agenda 2030

Het Scandinavische land was lange tijd koploper als het ging om een zogeheten Progressieve Agenda. Denk daarbij aan zaken zoals vaderschapsverlof, toegankelijk onderwijs en een ruimhartig asielbeleid. Voor ‘Groen Beleid’ geldt hetzelfde. Met het besluit van Kristersson*, van de partij ‘Moderaterna’, komt er een einde aan een ministerie dat al ruim 35 jaar bestond. Op verschillende lijstjes prijkte het land jarenlang bovenaan qua klimaatambities en milieubeheer.

Zweden was ook lang gidsland als het ging om (dit deel van) Agenda 2030. Maar dat is verleden tijd, ziet ook Bäckstrand: ‘We zullen de biodiversiteitsdoelen van Agenda 2030 niet halen.’

Kernenergie

Zweden richt de ogen weer op kernenergie. De regering wil ruim 35 miljard dollar investeren in bestaande kernreactoren en nieuwe kerncentrales bouwen. Een streep door de rekening van iedereen die zich (‘blindelings’, zullen sommigen zeggen) richt op de Groene Transitie. Een groot deel van het electoraat echt stemt in met het voornemen. Reeds in het voorjaar gaf een meerderheid van de Zweden volgens een poll aan nucleaire investeringen te steunen.

Rechts

De ommezwaai heeft ook alles te maken met de recente verkiezingen, een waar de Zweden Democraten van Jimmie Akesson als grote winnaar uit de bus kwamen. De regering werd zoals verwacht snel gevormd (partijen committeerden zich voor de verkiezingen namelijk al aan een ‘rechts blok’ dan wel  een ‘links blok’).

Invloed van Akesson

*Kristersson staat als premier nu aan het hoofd van een minderheidsregering. De Zweden Democraten zijn, hoewel de grootste partij op rechts, uitgesloten van deelname. Het is te zien als een ‘cordon sanitaire’. De partij zal de regering vanuit de oppositie echter wel steunen. In ruil daarvoor hebben partijleden van de grote verkiezingswinnaar van tevoren wel kunnen aangegeven welke richting zij op willen en wat hun meest urgente agendapunten zijn.

Het is aannemelijk dat de Zweden Democraten een grote rol hebben gespeeld bij het opheffen van het genoemde ministerie. De partij heeft zich regelmatig kritisch uitgelaten over het CO2-beleid van Zweden en de ambitie om op wereldschaal ‘het groenste jongetje van de klas’ te willen zijn.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen