Gezondheidswetenschapper Sam Brokken: “gaan naar totaal nieuw maatschappelijk model”

Gezondheidswetenschapper Sam Brokken: “gaan naar totaal nieuw maatschappelijk model”

De olievlek van kritische mensen deint verder en verder uit. Het wordt nu moeilijker voor de overheid om iedereen te viseren.” Dat zegt de Belgische gezondheidswetenschapper Sam Brokken in gesprek met Steven Arrazola de Oñate van de serie Compleetdenkers. En viseren? Dat betekent ‘het op iemand gemunt hebben.’ Verder is Brokken voor alle Nederlanders heel goed te volgen en dat is de moeite waard.

We staan op een kantelpunt in de geschiedenis en gaan naar een totaal nieuw maatschappelijk model. Ik hoop dat we daarin afleren om terug te vallen op technologie en meer menselijkheid krijgen.”

Multipolair

Het kantelpunt wordt mede bepaald door internationale instituten, denkt Brokken. “Wie bemant de supranationale instellingen? Bijna allemaal Westerse landen.’ Brokken ziet dat andere, niet-Westerse landen zich de wetten nu niet meer laten voorschrijven. Dat leidt volgens de gezondheidswetenschapper tot een geopolitieke herschikking, een ‘wereldwijde multipolaire samenleving.”

These en antithese

En dat is goed nieuws: “Dat hebben we nodig om checks and balances terug te krijgen. Zoals in de wetenschap: these en antithese. Dan kunnen we vooruitgang boeken, want niet iedereen heeft de waarheid in pacht. Dat is geopolitiek hetzelfde. Als er nu een paar stemmen opstaan die zeggen van ‘sorry maar wij doen niet meer mee…’ dan krijg je these en antithese in de wereldpolitiek. Dan wordt het voor het Westen veel moeilijker om zijn agenda door te drukken.”

Brief

De voormalige lector Gezondheidswetenschappen te Hasselt is optimistisch, ondanks alles wat er is gebeurd de afgelopen jaren en wat hem specifiek ten deel is gevallen. In de zomer van 2020 stelde Brokken een brief op waarin hij pleitte voor een omgekeerde lockdown.

Hij riep op om vooral de zwakkeren in de samenleving te beschermen en daarbuiten zoveel mogelijk immuniteit op te bouwen en ruimte te maken voor een gezonde maatschappij waarin eenieder zoveel mogelijk deelneemt. Facebook maakte het onmogelijk om de brief te delen, maar dat zorgde voor een averechts effect: “Als je iets wegduwt, wil iedereen het gezien hebben. Het zorgde ervoor dat 600.000 mensen in een week tijd het gelezen hadden.”

Nieuw begin

Maar niet alleen dat. Het betekende ook het einde voor zowel zijn aanstelling in Hasselt als die aan de Erasmushogeschool in Brussel. Inmiddels is Brokken een andere weg ingeslagen. Hij woont in India en heeft Global Well opgezet, waarbij gezondheidszorg van onderop verbeterd moet worden.

Het publieke en wetenschappelijke debat (of het gebrek daaraan), het coronavirus en nog meer komt aan bod in bijna anderhalf uur.

 

Wie na het zien van de video meer wil weten over Brokken kan onderstaand Weltschmerz-interview lezen van november 2021.

Sam Brokken: “De tegenstem wordt afgeschoten.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.