Globalistische wereldregering, Oosterse dominantie of… “Mensen zullen een parallel systeem bouwen”
Is er sprake van een Koude Oorlog tussen het Oosten en het Westen? Of is er uiteindelijk sprake van een globalistische overname? Vijf onderzoekers stoeiden met die vraag in een paneldiscussie van The Unlimited Hangout en OffGuardian. Spoiler: de panelleden voorzien een hele andere uitkomst.
“Financiële partijen hebben dezelfde belangen in alle hoeken van de wereld. Militair en politiek lopen ze veel meer uiteen,” zegt Catherine Austin Fitts. Door de toenemende verwevenheid van verschillende machtsstructuren echter, raakt het een het ander. De financieel investeerder en oud-medewerker van de regering Bush Sr. ziet dat de Westerse sancties momenteel de machtspositie van het Oosten niet verzwakken maar juist vergroten.
Het is een onbedoeld gevolg van politieke intenties. Wie weet is er zelfs sprake van hoogmoed. Landen en instanties kunnen immers veel sturen via technologische middelen, financiële instrumenten en militair machtsvertoon, maar er zijn grenzen. Het World Economic Forum (WEF) is zo’n machtsblok dat de grenzen opzoekt en daarover heen gaat, komt in de discussie naar voren.
Patrick Wood, auteur en hoofdredacteur van Technocracy News, ziet een opeenstapeling van zelfvernietigende investeringen, een rem op innovatie en consumptie, een vermindering van grondstoffenwinning en meer. Precies “dé manieren om een kapitalistisch systeem te vernietigen.” Austin Fitts sluit zich daarbij aan: “Wat ze doen gaat zo tegen natuurlijke, economische en wetenschappelijke wetten in, dat ze zullen verliezen.”
Machtsverschuiving
Wat gebeurt er als een allesomvattende technocratische heerschappij van transnationale instituten, gesteund door Big Tech, Big Pharma en Big Finance toch in het water valt? Ziet de wereld dan een ‘ouderwetse’ machtsverschuiving waarbij het Oosten de touwtjes in handen neemt?
In veel opzichten zal dat het geval zijn, denken de panelleden. Maar de totale technocratische controle waar veel mensen in het Westen voor vrezen, zal niet direct vanuit landen zoals Rusland en China worden opgelegd. Austin Fitts ziet dat ze de technologische mogelijkheden vooral zullen inzetten voor de controle van hun eigen bevolking. Ze zullen zich, minder dan veel mensen denken, bezighouden met hoe de politiek er in andere landen uitziet.
Een kleine terzijde: dat is een gedachte die aansluit bij wat Karen Hamaker-Zondag afgelopen week zei toen ze te gast was bij Café Weltschmerz. Ook de door haar genoemde John Perkins bepleitte dat standpunt maanden geleden in een videogesprek met dit platform. China heeft genoeg aan zichzelf. Rusland heeft ook geen radicaal imperialistische motieven.
Ja, natuurlijk is daar Taiwan, Hongkong en Tibet. De kwestie Oekraïne is hyperactueel. Maar buiten dat is er geen reden aan te nemen dat de twee geopolitieke reuzen willen heersen op de manier zoals Europa en Amerika dat eeuwen hebben gedaan. Dat is, met een mooi woord, Eurocentristisch gedacht.
Van onderop
In deze turbulente tijden ziet de Britse journalist Kit Kneightly iets nieuws ontstaan. “Mensen hebben behoefte aan verbondenheid. Het meest gehoorde commentaar dat ik krijg bij mijn stukken is: ‘wat fijn te weten dat ik niet de enige ben.’ Mensen zoeken elkaar weer op en gaan zelf dingen oprichten.” Kneightly zelf is daar een goed voorbeeld van, hij richtte het platform OffGuardian op met mensen die gecensureerd en/of verbannen werden van de ‘comments’ sectie van dagblad The Guardian.
Verrijzenis
Buiten de gebaande paden iets nieuws oprichten, niet met grote politieke of materiële motieven maar met menselijke waarden als uitgangspunt. Wood ziet dat burgers uit het systeem stappen. Ze bouwen aan een parallel economisch en maatschappelijk stelsel. “Dat doen ze niet vanuit een filosofische overweging ofzo. Het is puur uit nood geboren.” Zo ontstaat er een nieuw perspectief tijdens het gesprek, waar buiten de genoemde mensen ook auteur Iain Davis aan deelneemt. De gastvrouw is journalist en blogger Whitney Webb van The Unlimited Hangout.
Met de uitbreiding van bestuurlijke macht, de concentratie van financiële middelen en de hang naar totale controle van een kleine groep mensen, stort het systeem mogelijk in elk elkaar. Dat kan ‘een smal venster van mogelijkheden’ betekenen zoals de gevleugelde uitspraak van WEF-voorzitter Klaus Schwab luidt. Een kans to ‘Build Back Better.’ Het loopt mogelijk heel anders: burgers nemen mogelijk het heft in eigen handen. Ze kunnen vanuit de puinhopen van het oude systeem écht een Betere Wereld Bouwen.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.