Groeiend aantal energiearmen in Nederland

Groeiend aantal energiearmen in Nederland

Onderzoeksorganisatie TNO laat weten dat een groeiend deel van de Nederlandse bevolking moeite heeft om de energierekening te betalen. Het gaat momenteel om een groep van 550.000 huishoudens. TNO publiceerde een studie waarin vermeld wordt dat zo’n 7% van de bevolking te maken heeft met zogenaamde energiearmoede.

Veel van deze huishoudens hebben te kampen met lage inkomens in combinatie met hoge energiekosten of slechtgeïsoleerde woningen en onvoldoende budget voor verduurzaming.
In het rapport is te lezen dat deze groep huishoudens groeit: ‘Bijna de helft van de Nederlanders zal betalingsproblemen krijgen wanneer de gasprijs nog verder stijgt.’

TNO ziet het verduurzamen van huizen als de oplossing van deze energiearmoede en wil daarmee tegelijk de energietransitie op gang helpen.
Er wordt veel gesproken over ‘van het gas af gaan’. Is dit daadwerkelijk de oplossing? Daarover lopen de meningen uiteen.

‘Het belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga, reageert op Twitter. De partij doet direct een oproep: ‘Door de absurde klimaatplannen van het kabinet moet iedereen in Nederland van het gas af. Om dit proces te versnellen wordt de gasprijs steeds duurder. Dit vormt een grote financiële bedreiging voor ruim een half miljoen huishoudens in Nederland. Aardgas is een schone vorm van energie en hoeft wat BVNL betreft helemaal niet geschrapt te worden. Laten we in plaats van hysterisch te doen over aardgas per direct stoppen met biomassa, zonneakkers en windturbineparken.’

Ook Arjen Lubach meent dat het weinig zoden aan de dijk zet om alle huishoudens van het gas af te sluiten. Hierover had hij in november 2020 een fragment in zijn uitzending. Wel is hij enthousiast over het isoleren van woningen.

Twitteraar Remco heeft weinig fiducie in een energietransitie en merkt sarcastisch op: ‘Wat een zegen die energietransitie en al die ‘groene’ energie, laten we nog wat oerbossen opstoken (gesubsidieerd uiteraard).’

Tot slot komt Twitteraar AsieDreemurr met een oplossing: ‘En die half miljoen zal komende jaren toenemen, terwijl de rijke lachen om hoe makkelijk ze het hebben op financieel gebied. Er moet steun komen bij het verduurzamen van huizen, anders krijgen we nog grotere problemen erbij. En de prijzen moeten gigantisch ver omlaag! Mensen met lage inkomsten worden straks nog uit huis gezet omdat ze het niet meer kunnen betalen.’

Dat de gasprijzen verder stijgen is een gegeven: een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar gemiddeld 160 euro extra ten opzichte van vorig jaar.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.