Haagse slachtoffers toeslagenaffaire vrijgesteld van gemeentelijke schulden

Haagse slachtoffers toeslagenaffaire vrijgesteld van gemeentelijke schulden

De gemeente Den Haag heeft de gemeentelijke schulden van slachtoffers van de toeslagenaffaire kwijtgescholden. Vanaf 1 januari zullen dit type vorderingen op landelijke schaal worden doorgestreept, maar de hofstad besloot eerder actie te ondernemen. ‘Nog langer wachten was voor deze groep geen optie,’ verklaart het stadsbestuur.

De actie kost de gemeente Den Haag ongeveer twee miljoen euro en daarmee helpen ze zo’n 1300 gedupeerden. De landelijke overheid zal de kosten compenseren. Het betekent voor de betrokken ouders een verlichting van de problematiek, maar ze zijn nog niet volledig uit de problemen. Schuldeisers van andere instanties en bedrijven houden vele slachtoffers van de kinderopvangregeling nog dagelijks uit hun slaap.

Het rommelt al twee jaar in toeslagenland, maar deze week waren er weer enkele uitbarstingen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen concludeerde dat de compensatie voor de ouders ernstig tekort schiet: “We kunnen bijna een parallel trekken tussen de fouten die de overheid in eerste instantie maakte bij de kinderopvangtoeslagaffaire en de manier waarop ze nu omgaan met het oplossen ervan.” U leest daar hier meer over.

Het AD verwees naar het rapport Recht vinden bij de Rechtbank dat eind van de week wordt gepresenteerd. Hierin staat dat rechters de gedupeerden van het toeslagenstelsel te snel in het ongelijk stelde. Dat deden ze omdat ze ervan uit gingen dat de ouders in hoger beroep bij de Raad van State uiteindelijk toch bakzeil zouden halen.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.