Halsema gaat niet actief handhaven op coronapas: wie volgt?

Halsema gaat niet actief handhaven op coronapas: wie volgt?

Nu de veranderde coronamaatregelen vanaf 25 september zijn aangekondigd, klinkt er veel protest vanuit de culturele wereld, de horeca en evenementenbranche. Ondernemers en organisatoren spreken van een financiële strop en onmogelijke handhaving. Wat betreft dat laatste speelt de veiligheidsdriehoek in de gemeenten zelf een grote rol. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam heeft al uitgesproken alleen in te grijpen bij excessen.

Halsema zal de aankomende coronamaatregelen niet in zijn geheel handhaven. Ze zegt coulant op te treden als een ondernemer slechts steekproefsgewijs vraagt om een coronapas. Het besluit komt niet uit de koker van de burgemeester zelf maar is besproken in het veiligheidsberaad en in de veiligheidsregio.

De burgemeester twijfelt publiekelijk aan het voornemen om nachtclubs al om twaalf uur te sluiten. Ze zegt daarover in de gemeenteraad: “Als de coronapas om 23.00 uur werkt, kan die ook werken om 01.00 uur.”

Horecaondernemers kondigen aan de sluitingstijden (voorlopg) te negeren. Robert Domhof, straatmanager in de Leidsebuurt, vertelt dat vele collega’s uit zijn buurt hun deuren ook na middernacht open houden uit protest, zegt hij tegenover Het Parool. Hij voorziet dat dit ook in andere delen van Amsterdam zal gebeuren. Dat zal waarschijnlijk tot boetes leiden, maar die nemen ze voor lief.

Het voornemen om niet strikt te handhaven heeft vooral een praktische grondslag in de hoofdstad: er is een tekort aan BOA’s, en bovendien heeft de Nederlandse BOA Bond aangegeven dat ze een gevaar ziet voor handhavers in de horeca: wanneer ze mensen in cafés en uitgaansgelegenheden moeten aanspreken op de coronaregels en/of beboeten, zijn ze volgens de bond te kwetsbaar. Ze kunnen zich niet verdedigen tegen grote groepen mensen. Helemaal wanneer er ook alcohol en eventueel andere middelen in het spel zijn kunnen er grimmige en gevaarlijke situaties ontstaan.

De Nederlandse BOA Bond staat niet alleen in haar zorgen. Ook de politiebond ACP denkt niet dat een veilige en consequente handhaving mogelijk is.

Hoewel de situatie en de politieke constellatie door heel het land anders is en daarom kan leiden tot een afwijkende omgang met de coronamaatregelen, gaat er natuurlijk wel een stevige precedentwerking uit van wat er in de grootste stad van het land gebeurt. Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, laat via Twitter weten: ‘Nu Amsterdam de controle op de coronapas niet gaat handhaven, kan Den Haag niet achterblijven. Morgen dien ik bij de Algemeen Politieke Beschouwing in de raad onderstaande motie in.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen