Hans Goedkoop confronteert op pijnlijke wijze regering en koning in toespraak op 4 mei (video)
“We moeten de beschaving herinneren”, aldus de belangrijke boodschap die historicus en presentator Hans Goedkoop ons woensdagavond presenteerde tijdens zijn lezing op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze ging vooraf aan de twee minuten stilte. Hij legde nadrukkelijk de link met de oorlog die momenteel in Oekraïne woedt en hoe het Westen hierop reageert.
Het was de eerste Nationale Dodenherdenking in twee jaar waar het publiek weer bij mocht zijn: de ‘coronapandemie’ zorgde er bij afgelopen edities voor dat dit niet mogelijk was. De koning en koningin, zo was al bekend, zouden namens de gehele Nederlandse bevolking een krans leggen, en kinderen en kleinkinderen deden dat namens nabestaanden, voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Na de toespraak, twee minuten stilte en het Wilhelmus gaven Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, en een jongere een lezing.
Een uur voordat Nederland twee minuten stil lag, benadrukte Goedkoop al het kompas voor ‘goed en kwaad’, waar we allemaal op zouden moeten varen. In zijn lezing ‘Wat mag niet’ verwijst hij naar verzetsstrijders en onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een daad die volgens hem weer actueel is geworden door de oorlog in Oekraïne.
“Alsof we nooit anders doen, nemen we vluchtelingen op en sturen we wapens. Gerechtigheid moet hier winnen. En toch zijn er de tegenkrachten. Ook in ons land. In naam van dat recht steunen bedrijven sancties tegen de agressor, maar vragen ondertussen aan het ministerie of die geen uitzondering mogen zijn. Ook dat ministerie steunt de sancties, maar is er matig in geslaagd ze uit te voeren.”
De belangrijkste vraag die Goedkoop stelde was wellicht: “Als de mens zijn eigen kwaad niet ziet, hoe houd je vast aan wat er mag en niet mag?”
Zie hieronder de toespraak.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.