Hard bewijs: bij corona verminderde vitamine D het risico op IC-opname met 72%

Hard bewijs: bij corona verminderde vitamine D het risico op IC-opname met 72%

Margot Lodewijk is freelance tekstschrijver, heeft economische geschiedenis gestudeerd en een opleiding in orthomoleculaire gezondheidsleer en klinische psyscho-neuro-immunologie (kPNI) gevolgd. Ze heeft de afgelopen jaren gewerkt als therapeut in dit vakgebied. Natuurlijke immuniteit en holistische behandeling bij ziekte zijn sleutelwoorden voor haar. Ze zal zich binnen Weltschmerz focussen op onderwerpen rond gezondheid, voeding en landbouw.

Veel studies hebben een tekort aan vitamine D al in verband gebracht met een ernstig(er) verloop van een coronabesmetting. Een recent verschenen Italiaanse meta-analyse toont nu aan dat suppletie met vitamine D tijdens de pandemie het risico voor opname op de intensive care (IC) met 72 procent verminderde. De onderzoekers houden een slag om de arm voor het effect van vitamine D op overlijden, maar zij vermoeden dat het hier om 51 procent bescherming gaat.

Dr. John Campbell bracht onlangs een video uit naar aanleiding van deze studieresultaten. Hierin vertelt hij hoe hij vanaf het begin van de pandemie heeft gehamerd op suppletie met vitamine D voor kwetsbare mensen, en wellicht voor iedereen. Hij noemt het ‘onethisch’ dat overheidsinstanties suppletie nog steeds niet aanraden. We krijgen de meeste vitamine D binnen via de zon op onze huid en daar zit meteen het probleem: we leven hier nou eenmaal op een breedtegraad met weinig zonuren, zeker vanaf pakweg eind september tot eind april. Hij omschrijft vitamine D als een voorbeeld van een veilige, effectieve ‘nutroceutical approach’ in aanvulling op farmaceuticals, ofwel medicijnen. Hij neemt zelf dagelijks een supplement van 100 mcg vitamine D, samen met 100 mcg vitamine K.

Wat zijn de voordelen van vitamine D? In deze review worden de functies van vitamine D op een rijtje gezet. Samengevat zorgt vitamine D voor het optimaliseren van de werking van ons immuunsysteem. Het beschermt tegen infecties, inflammatie en cytokinestormen. Ook is het een antioxidant die helpt bij het onschadelijk maken van vrije radicalen die bij ziekte vrijkomen. Vitamine D beschermt bovendien de barrières in de longen, waardoor bacteriën en virussen – waaronder corona – veel minder makkelijk binnen kunnen komen in ons lichaam. Eenmaal binnen vermindert vitamine D bovendien complicaties.

Campbell haalt ook een eerdere studie aan: Covid-19 and vitamin D (Co-VIVID study): a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.  Onderzoekers concludeerden in deze review uit februari 2022: covid-19 patiënten die vitamine D suppletie kregen kwamen minder vaak op de IC terecht, gingen minder vaak dood en testten minder vaak positief bij PCR-testen.

Terug naar de Italiaanse review die nu hard bewijs levert voor wat deze en eerdere studies ook al aantoonden. Voor de review is in vier databases naar gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s) gezocht die tot 20 september 2022 zijn verschenen over de rol van vitamine D suppletie en het risico om op de IC te belanden of te overlijden. Uiteindelijk zijn vijf RCT’s in de review meegenomen.

Uit de review bleek dat suppletie met vitamine D de opname op de IC met 72 procent verminderde en waarschijnlijk 51 procent bescherming gaf tegen overlijden. Campbell geeft aan dat deze resultaten ruim voldoende zouden moeten zijn om nu overal suppletie met vitamine D aan te raden. Waarom doen we dit niet, vraagt hij zich vertwijfeld af?

Zonder een directe relatie te leggen laat hij op de volgende sheet zien hoe de Britse overheidsinstantie voor gezondheidszorg wordt gefinancierd, namelijk voor 86 procent door de gezondheidsindustrie zelf. Is er sprake van belangenverstrengeling? Hij laat het in het midden, maar de vraag stellen is hem wellicht beantwoorden. Het is in ieder geval zo dat vitamine D-suppletie niet wordt aangeraden, terwijl het veilig, effectief én betaalbaar is. Hij noemt dit outragous. En verontschuldigt zich voor zijn uitbarsting. Hij is en blijft een Brit en wil vooral niet te emotioneel worden, maar tot besluit zegt hij ondermeer: ‘It gets to you from time to time. Things that we could and should be doing. But why bother?’. Deze review zou een stimulans moeten zijn om wél de moeite te gaan doen om een landelijke campagne met vitamine D-suppletie te doen. Het ondersteunt onze gezondheid, niet alleen in tijden van griep en corona. Het is inderdaad onethisch te noemen dat dit niet al is gebeurd. Maar dat wil niet zeggen dat het niet alsnog kan. Zeker in de maanden dat de zon zich zo zelden laat zien.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen