Haven Hamburg deels in Chinese handen: welk spel speelt Scholz?

Haven Hamburg deels in Chinese handen: welk spel speelt Scholz?

Een deel van de Hamburgse haven komt in Chinese handen. Bondskanselier Olaf Scholz schudde het verzet van ministeries, kabinet en parlement van zich af en zette toch door. Doet de bondskanselier dit voor Duitsland? Of heeft hij als oud-burgemeester van Hamburg – en verdachte bij een fraudezaak van tientallen miljarden euro’s eigen belangen?

Cosco, een Chinees staatsbedrijf, zal een deel van de terminals in handen krijgen. Daarmee beïnvloeden ze de handelsketen over zee steeds meer. In het beste geval is hier sprake van een win-win situatie: een economische grootmacht laat handel en overslag voor een groot deel via  Duitslands grootste haven lopen.

Afhankelijk

Politiek gezien heeft het echter consequenties: is China betrouwbaar? Of krijgt het via de inmenging een pressiemiddel in handen dat ze in kunnen zetten als het erop aankomt. En wanneer komt het erop aan? In een (handels)oorlog bijvoorbeeld. Jaren geleden zette Duitsland in op een grootschalige samenwerking met Rusland op het gebied van gas en olie. Die afhankelijkheid wreekt zich nu.

Verzet

Dat zagen ook zes ministeries, waaronder dat van Economische Zaken, meerdere kabinetsleden en parlementariërs en de veiligheidsdiensten. Zij wilden de deal tegenhouden. De EU sprak zich er ook tegen uit. China en Duitsland koersen af op een belang van bijna 25 procent voor de Aziaten. Een vetorecht is dan van de baan. Maar het is niet uitgesloten dat Cosco stukje bij beetje toch steeds meer te zeggen zal hebben in Hamburg.

Contacten in Hamburg

Waarom gaat Scholz zijn eigen weg en slaat hij de adviezen van zoveel politici en instituten in de wind? Columnisten, ‘duiders’ en analisten, wetenschappers en politieke commentatoren zullen de komende tijd hun visie geven op het akkoord. De schrijver van dit artikel heeft de expertise niet in huis om genuanceerd of onderbouwd iets over de situatie te kunnen zeggen.

Maar af en toe de onderbuik de ruimte geven is ook fijn: doet Scholz bepaalde contacten als oud-burgemeester van de stad een plezier, en zo hemzelf? Wie kent hij, wie kennen zij op hun beurt, en welke aandelen en commissies spelen een rol?

Eind jaren ’10 raakte de huidige bondskanselier als burgervader betrokken bij de zogeheten CumEx affaire waarbij tientallen miljarden euro’s via schimmige fiscale constructies werden verdeeld. Voorlopig wordt hij in het lopende onderzoek daarnaar uit de wind gehouden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.