Hersenchipbedrijf van Musk onderzocht vanwege ‘onmenselijke praktijken’ en ‘mislukte experimenten’
Elon Musk’s Neuralink Corp, het bedrijf dat gespecialiseerd is in hersenimplantaten, wordt geconfronteerd met een federaal onderzoek vanwege vermeende “schendingen van het dierenwelzijn” tijdens producttests, meldde Reuters maandag, slechts enkele dagen nadat de miljardair een nieuwe tijdlijn voor klinische proeven bij mensen had aangekondigd.
De inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van landbouw lanceerde het onderzoek ergens in “de afgelopen maanden” nadat federale aanklagers zeiden dat Neuralink de Animal Welfare Act zou kunnen overtreden, zo meldde de outlet, daarbij verwijzend naar overheidsdocumenten en meerdere bronnen die bekend waren met het onderzoek.
De Dierenwelzijnswet regelt de behandeling van bepaalde dieren die worden gebruikt voor onderzoek en het testen van commerciële producten, en verbiedt ‘onmenselijke praktijken die onnodig lijden of de dood veroorzaken’.
Volgens meer dan 20 huidige en voormalige Neuralink-medewerkers, evenals tientallen interne bedrijfsdocumenten, heeft Musk onderzoekers van zijn hersenchipbedrijf ertoe aangezet om “ontwikkeling te versnellen”, wat in sommige gevallen resulteerde in “mislukte experimenten”.
“Dergelijke mislukte tests moesten worden herhaald, waardoor het aantal dieren dat werd getest en gedood toenam”, vertelden werknemers aan Reuters, eraan toevoegend dat het aantal sterfgevallen bij dieren hoger is dan nodig is “om redenen die verband houden met Musk’s eisen om onderzoek te versnellen. ”
Minstens vier experimenten waarbij 86 varkens en twee apen betrokken waren, werden de afgelopen jaren “ontsierd” als gevolg van “menselijke fouten”, wat betekende dat de tests opnieuw moesten worden uitgevoerd, wat resulteerde in meer dierensterfte. De fouten werden veroorzaakt door “een gebrek aan voorbereiding door een testpersoneel dat in een snelkookpanomgeving werkte”, voegden de werknemers eraan toe.
Hoewel uit de registratiedossiers blijkt dat Neuralink alle eerdere federale inspecties heeft doorstaan, vertelden bronnen aan Reuters dat het bedrijf geen exacte gegevens bijhoudt van het aantal dieren dat het tijdens de tests doodt. De volledige reikwijdte van het USDA-onderzoek is echter nog niet duidelijk en het is niet bekend of het onderzoek rechtstreeks verband houdt met de klachten van Neuralink-medewerkers.
Rapporten van het lopende onderzoek kwamen slechts enkele dagen nadat Musk had verklaard dat Amerikaanse regelgevers binnenkort menselijke tests voor het Neuralink-hersenimplantaat zouden kunnen goedkeuren, bewerend dat menselijke proeven in slechts zes maanden kunnen beginnen. De exacte tijdlijn blijft echter wazig, aangezien Musk al eerder heeft gezinspeeld op aanstaande menselijke proeven.
De miljardair-ondernemer heeft de hoop geuit dat het hersenimplantaat ervoor zal zorgen dat verlamde mensen weer kunnen lopen en blinden hun gezichtsvermogen terugkrijgen, naast andere ‘medische wonderen’. Hoewel de nieuwe technologie nog op mensen moet worden getest, heeft Musk de hersenchip meer dan eens gedemonstreerd, waaronder tijdens een presentatie in april 2021 waarin een makaak naar verluidt een videogame speelde met alleen zijn geest.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.