Het einde van de technocraat: “Zien zichzelf als toekomst, maar die is in rook opgegaan” (video)

Het einde van de technocraat: “Zien zichzelf als toekomst, maar die is in rook opgegaan” (video)

“Ze zien zichzelf als de weg naar de toekomst. Maar de toekomst is in rook opgegaan.” Dat zegt filosoof John Gray over technocraten tegenover Freddie Sayers van journalistiek platform UnHerd. Het interview staat bol van de soundbites: “Hun track-record is er verre van een van competentie. Het is er een van herhaaldelijke bijna-rampen.”

Die rampen zijn volgens Gray onder meer de economische crash van 2008 en het daarop volgende ‘quantitative easing’ en de oorlog in Afghanistan. En hetzelfde slag politici zou nu, in deze economisch en geopolitiek tumultueuze tijden, voor voorspoed en stabiliteit moeten zorgen? De vraag stellen is hem antwoorden.

Personificatie

Hoofdredacteur van Technocray.news, Patrick Wood, plaatst dagelijks allerlei nieuwsberichten, opiniestukken en onderzoeken uit de media naar zijn site. Hij voorziet ze van een kleine intro: ‘Groot-Brittannië spring van de frituurpan in het vuur (een mooie Britse uitdrukking, red.) door Rishi Sunak aan te stellen als premier. Als oud-bankier van Goldman Sachs is hij de personificatie van de technocraat.’

Na Emmanuel Macron weer een ex- bankier als politiek leider. John Gray vertelt wat dat volgens hem zal betekenen voor de toekomst. Hij ziet een toekomst van overmoed: “Ze zien zichzelf als de weg naar de toekomst. Maar de toekomst is in rook opgegaan.”

Waan

Ze denken ten onrechte dat ze na een opleving van ‘het populisme’ -denk aan Brexit- nu een tweede kans hebben gekregen maar “bezitten niet het vermogen om te begrijpen dat andere krachten dan die welke passen in hun grotendeels economische kijk op de wereld, op mensen zelf en op menselijk handelen, niet realistisch zijn. Dat ze niet echt werken.”

Wraak van de technocraat?

Volgens Gray zullen ze zich die vaardigheden ook niet eigen maken, want dan zou hun hele wereldbeeld te ingrijpend veranderen. Het zou instorten. Hij wil dan ook niet spreken van ‘de wraak van de technocraat’, zoals de interviewer suggereert. Want vergelijk de politicus van nu met die van voor 2016 – voor de opkomst van het populisme dat volgens veel politiek commentatoren in de jaren ’10 opkwam, voor Brexit. “Het is geen wraak, maar onbegrip. Deze mensen hebben niets geleerd.”

Uit psychologisch lijfsbehoud zullen ze doorgaan op de ingeslagen weg. Maar dat zal leiden tot een collaps van de traditionele politiek, de Labour Party en de Tories.

De visie van de wereldberoemde intellectueel zoals in deel 1 uiteengezet, is in dit compacte artikel terug te lezen. Hieronder de uitgebreide opname van het eerste deel van het gesprek tussen Sayers en Gray (de concentratie ligt daar op de situatie op het eiland, het tweede deel betrekt meer de wereldwijde politieke context).

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen