Het nieuwe normaal: van anderhalvemeter-handhavers naar klimaatpolitie

Het nieuwe normaal: van anderhalvemeter-handhavers naar klimaatpolitie

Het is warm. Het is droog. CO2uitstoot is vergif voor de wereld. Energiecrisis. Genoeg redenen voor overheden om te controleren hoeveel water iemand verbruikt, of de airco niet onnodig aan staat en hoeveel kilometer iemand in het vliegtuig zit.

In Duitsland gaat het licht uit en Nederlandse economen denken aan een CO2-wallet voor burgers. Spanje pint airco’s vast op 27 graden. Het zijn niet de enige voorbeelden van Europese landen die paal en perk willen stellen aan CO2-uitstoot en energieverbruik. Frankrijk is geen uitzondering.

‘In Frankrijk gaat de klimaatpolitie langs bij winkeliers om te controleren of ze hun deuren dichthouden indien er een airco aanwezig is. Winkeliers die zich niet aan de maatregelen houden riskeren een boete van 750 euro.’ Dat meldt Indepen.

Absurd

“De buitendeuren open laten staan als binnen de airco of de verwarming opstaat, is gewoonweg absurd”, aldus minister van Energietransitie Pannier-Runacher. Daar is iets voor te zeggen. Het is als eten weggooien. Kleren bestellen die nooit gedragen worden. Een zwembad in de tuin. ‘S winters in een T-shirtje en op blote voeten door je huis lopen met de (vloer)verwarming aan. Het getuigt allemaal niet van respect voor de inheemse spreuk ‘leave this world with no traces.’

Maar wat is het grotere plaatje? Wie gaat dit allemaal controleren? Voor wie gelden de regels wel en voor wie niet? De meerderheid van de mensen wil best een trui aantrekken als het koud is, denkt even na over het drinkwater dat uit de douche komt en kan zelfs best even stil staan over de relatie tussen de avocado’s op tafel en de Mexicaanse kartels.

Offers

Punt is: de meeste burgers willen best wat inleveren in het belang van een grotere groep, een hoger doel. Wat comfort opgeven voor een ander, voor de dieren, de planten. ‘De’ burger is niet dom en niet egoïstisch of kortzichtig. Daar kun je een appèl op doen als het nodig is. Maar betrek ze er dan ook bij. Open de discussie. Luister. Neem ze serieus.

Gebeurt dat wel? Er zijn maatschappelijke knelpunten. For the sake of argument, stel bijvoorbeeld dat er een CO2-probleem is. Is het ‘overlaten aan de markt’ dan de oplossing? Het is gebleken dat ‘markt’ en ‘mens’ niet altijd bij hetzelfde gebaat zijn.  Het overlaten aan de overheid blijkt echter ook steeds meer negatieve gevolgen te hebben. Want voor wie is de overheid er, welk beleid voeren ze uit en in opdracht van wie voeren ze de ‘bewustwordingscampagne’ uit?

Bovenstaand filmpje opent met die ‘bewustwordingscampagne’. Klinkt onschuldig, zelfs sympathiek. Maar waar leidt het toe bij ‘een bevolking die snakt naar een overheid die de controle pakt’? Van ‘anderhalvemeter boa’s’ en testambtenaren naar mogelijk rekeningrijden, een CO2-rantsoen en klimaatpolitie. Waar stopt dit?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen