Hoe een onjuiste tweet van FDA het coronabeleid op zijn kop zette
Eind augustus verzond de FDA (U.S. Food and Drug Administration) een bericht op Twitter over het geneesmiddel Ivermectine: ‘Je bent geen paard. Je bent geen koe. Serieus, stop ermee allemaal.’ Over hoe een tweet met misinformatie grote gevolgen kan hebben.
De FDA linkt het bewuste bericht aan een waarschuwend artikel over het geneesmiddel. Die publicatie echter bevat een aantal zaken die niet kloppen. Dat meldt de nieuwsbrief van Dr. Mercola. Het stuk vermeldt bijvoorbeeld dat Ivermectine betrokken is bij 70 procent van de gevallen van onderzoek naar gif in het lichaam. In werkelijkheid gaat het om 70 procent van de Ivermectine-gerelateerde gevallen. En dan gaat het nog maar om twee procent van alle gifonderzoeken bij elkaar opgeteld.
Media
Mercola gaat in op het sneeuwbal-effect van het Twitterbericht van de FDA: ‘Binnen twee dagen hadden 23.7 miljoen mensen het bericht gezien. Nog eens honderdduizenden mensen zagen het op Facebook en LinkedIn. CNN deelde het bericht op Twitter en het Instagram account van de Today Show maakte er ook melding van. In Nederland sloot Tweede Kamerlid Jan Paternotte zich aan bij de supporters van het bericht.
De FDA juichte de mediabelangstelling toe. Op het populaire gezondheidsblog van Mercola staan een aantal interne reacties op het Twitterbericht. Zoals deze: ‘Dat was geweldig,’ zei een medewerker tegen haar mediateam. Zelfs ik zag het! Voor de FDA was het bericht een ‘uniek viral moment in tijden van onwaarschijnlijke misinformatie, zoals een senior werknemer haar antwoordde.’
Ivermectine
Mercola gaat in zijn laatste artikel in op het ontstaan van het twitterbericht, de nasleep ervan en de mogelijke motieven. Het geeft behalve feitelijke medische informatie ook inzage in de werking van media en censuur. De dokter verwijdert zijn artikelen twee dagen na publicatie. Is het stuk niet meer terug te vinden op zijn site dan zijn er alternatieve media die het hebben opgepakt en overgenomen.
Het geneesmiddel Ivermectine werd en wordt door vele doktoren wereldwijd succesvol toegepast. In India is behandeling van corona met het geneesmiddel inmiddels op grote schaal uitgerold. De populaire podcastmaker Joe Rogan sprak over het medicijn met bioloog Bret Weinstein en longarts Pierre Kory. “Ivermectine staat bekend als een van de veiligste medicijnen in de geschiedenis en is over de hele wereld toegepast,” zegt de arts.
CNN
De berichtgeving rond het geneesmiddel blijft echter onverminderd negatief. Een paar maanden na de podcast werd Joe Rogan er succesvol mee behandeld. CNN bracht het nieuws naar buiten dat hij behandeld werd met een ‘paardenontwormmiddel’. Dat vond Joe Rogan een ongehoord staaltje framing en daar confronteerde hij de gezondheidsredacteur van CNN mee.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.