Hongarije breekt weer met EU en weigert Oekraïense troepen te trainen
Hongarije zal niet in overeenstemming treden met sommige andere EU-landen en zal tijdens het conflict met Rusland geen training geven aan Oekraïense troepen, zei Tamas Menczer, de staatssecretaris voor bilaterale betrekkingen. Hij voegde eraan toe dat Boedapest voorstander is van een diplomatieke oplossing van het conflict.
“In sommige Europese landen worden Oekraïense soldaten getraind. Zij zullen niet in Hongarije zijn”, schreef Menczer maandag op Facebook. “Daar zeggen wij nee tegen. We willen naar vrede toe, niet naar oorlog’, voegde hij eraan toe.
De verklaring kwam nadat de Hongaarse premier Viktor Orban erop had aangedrongen dat de EU de sancties die aan Rusland waren opgelegd, opnieuw moest evalueren als het blok de aanhoudende energiecrisis wil doorstaan. Hongaarse functionarissen hebben in het verleden herhaaldelijk gezegd dat Brussel zich zou moeten concentreren op het bereiken van een diplomatieke oplossing voor het conflict in plaats van Kiev militair te helpen.
In oktober heeft de EU een militaire bijstandsmissie voor Oekraïne (EUMAM Ukraine) opgezet om 15.000 soldaten op te leiden. Josep Borrell, de topdiplomaat van het blok, inspecteerde vorige week een basis in Polen. “Ik zei tegen de Oekraïense soldaten: ‘We proberen jullie zoveel mogelijk te steunen, zolang als nodig is'”, zei Borrell tegen verslaggevers.
Groot-Brittannië heeft aparte gevechtstrainingen gegeven voor Oekraïens personeel. Volgens het Britse Ministerie van Defensie werd hen geleerd hoe ze met westerse wapens moesten omgaan, evenals in stads- en loopgravenoorlogen en eerste hulp op het slagveld.
Hongarije brak eerder ook met veel westerse landen door te weigeren wapens naar Oekraïne te sturen. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zei in juli dat het conflict “niet de oorlog van Hongarije” was.
Russische functionarissen zeiden in het verleden dat militaire hulp aan Oekraïne het conflict alleen maar verergert. Minister van Defensie Sergey Shoigu legde in september uit dat Rusland de facto “in oorlog was met het collectieve Westen en de NAVO”, eraan toevoegend dat de prestaties van de Oekraïense strijdkrachten sterk afhankelijk zijn van door het Westen geleverde wapens.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.