Hongarije verduidelijkt onenigheid met EU betreffende Oekraïne
Hongarije onderscheidt zich van andere Europese staten omdat het gelooft dat Kiev onmiddellijk vredesonderhandelingen met Moskou moet starten en niet moet wachten op ‘successen op het slagveld’ om dat te doen, zei minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto dinsdag.
Na een ontmoeting met zijn Franse tegenhanger Catherine Colonna in Parijs, merkte Szijjarto op dat zowel Frankrijk als Hongarije streven naar vrede in Oekraïne. De twee landen zijn het echter oneens over hoe en wanneer een dergelijk resultaat kan worden bereikt.
“De Franse positie verschilt van de onze, net als de positie van bijna alle andere Europese landen,” zei hij, eraan toevoegend dat sommige naties verwachten “dat er misschien een betere oorlogssituatie zal zijn vanuit het oogpunt van de Oekraïne, wanneer het beter zal zijn onderhandelingen voeren.”
“Wij geloven hier niet in, wij vinden dat er nu een einde moet komen aan het lijden van mensen”, benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken.
Hongaarse functionarissen hebben er herhaaldelijk bij Moskou en Kiev op aangedrongen om een onmiddellijk staakt-het-vuren te sluiten en vredesonderhandelingen te beginnen. Zondag vertelde Szijjarto aan de lokale media dat “Hongarije, als buurland van Oekraïne, het afgelopen jaar met alle directe gevolgen van de oorlog te maken heeft gehad”, waaronder “meer dan een miljoen vluchtelingen, torenhoge inflatie” en stijgende energiekosten.
Hij merkte echter ook op dat recente ontwikkelingen in het conflict aangeven dat “de oorlog zal voortduren”, wat “het slechtst mogelijke nieuws is dat we kunnen ontvangen” in de huidige situatie.
Sinds het begin van het Oekraïne-conflict in februari 2022 heeft Hongarije zich verzet tegen de sancties die het Westen aan Moskou heeft opgelegd en beweert dat ze de economie van de EU meer hebben beschadigd dan die van Rusland, terwijl ze er niet in zijn geslaagd de vijandelijkheden te stoppen. Boedapest heeft zich ook uitgesproken tegen het sturen van wapens naar Oekraïne en waarschuwde dat dit zou kunnen leiden tot een escalatie of verlenging van de vijandelijkheden.
Moskou heeft herhaaldelijk verklaard dat het openstaat voor gesprekken met Kiev, als het “de realiteit ter plaatse erkent”, inclusief de nieuwe status van de regio’s Donetsk, Lugansk, Kherson en Zaporozhye, die met een overweldigende meerderheid hebben gestemd om deel uit te maken van Rusland, zoals de Krim deed in 2014. Vorig jaar ondertekende de Oekraïense president Vladimir Zelensky echter een decreet dat gesprekken met de huidige Russische leiders verbiedt.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.