Hongarije weigert mee te doen aan EU-lening van 18 miljard euro aan Oekraïne
Hongarije heeft een EU-leningregeling afgewezen die volgend jaar bij elkaar 18 miljard euro aan ‘stabiele financiële hulp’ aan Oekraïne moet vormen.
Minister van Financiën Mihaly Varga werd dinsdag door de media geciteerd en zei dat Boedapest “slechte ervaringen” heeft met gezamenlijke EU-leningen en nog steeds niet genoeg hulp heeft ontvangen met betrekking tot de Covid-19-pandemie.
Volgens Bloomberg vertelde Varga zijn collega’s op een bijeenkomst in Brussel dat Boedapest het idee om de EU-begroting te gebruiken om goedkope leningen aan Kiev aan te bieden, niet zal steunen. De maatregel heeft de goedkeuring nodig van alle 27 lidstaten van het blok.
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zei maandag dat zijn land niet zal stoppen met het helpen van Kiev, maar ook geen groen licht zal geven voor een blokbreed leenplan. “We zijn klaar om financiële steun op bilaterale basis voort te zetten”, zei Szijjarto. “Maar we zullen zeker geen enkele vorm van gezamenlijke EU-leningen op dit gebied steunen.”
“Waarom? Omdat we het al een keer hebben gedaan. We hebben gezamenlijk lenen ondersteund tijdens de coronavirusepidemie, en dat was meer dan genoeg’, legt hij uit.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft in de loop van 2023 een hulppakket voorgesteld van € 1,5 miljard per maand voor Oekraïne. Het bedrag zou zorgen voor “een stabiele en betrouwbare, voorspelbare inkomstenstroom” voor Kiev, zei ze vorige maand.
In een videotoespraak aan de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in oktober zei de Oekraïense president Vladimir Zelensky dat zijn land volgend jaar 55 miljard dollar nodig zal hebben om het geschatte begrotingstekort te dekken en de kritieke infrastructuur te herstellen tijdens het conflict met Rusland.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.