Hoofd epidemiologie en infectieziekten zegt dat de wereld ‘gek is geworden’

Hoofd epidemiologie en infectieziekten zegt dat de wereld ‘gek is geworden’

Mark Woolhouse is hoogleraar epidemiologie van infectieziekten aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland, SAGE-adviseur en nu auteur van ‘The Year the World Went Mad’, een persoonlijke blik van insiders op hoe de ‘Covid-pandemie’ is verlopen. Het boek is een zeer nuttig overzicht van wat er is gebeurd, zelfs voor degenen die de gebeurtenissen op de voet hebben gevolgd. Het verhaal is er een van constante ups and downs: van zelfgenoegzaamheid naar paniek, optimisme naar pessimisme en weer terug.

Zoals hij het welsprekend stelt: “Ik had niet verwacht dat elementaire principes van epidemiologie verkeerd zouden worden begrepen en zelfs genegeerd zouden worden, dat beproefde benaderingen van de volksgezondheid terzijde zouden worden geschoven en dat zoveel wetenschappers hun objectiviteit zouden opgeven. Maar – zoals ik heb uitgelegd – zijn deze dingen gebeurd, en we hebben allemaal het resultaat gezien. Ik had niet verwacht dat de wereld gek zou worden. Maar dit deed zij wel.”

Woolhouse stelt dat de vier Britse regeringen, en de wetenschappers die hen gedurende de zogenaamde pandemie hebben geadviseerd, er een zooitje van hebben gemaakt. Dit resulteerde volgens hem in enorme staatsschulden, failliete bedrijven, rouwende familieleden en ondermijnde vrijheden. Lockdown, zo stelt hij, was een ‘declaration of failure’. Het was een mislukking die in de omstandigheden van maart 2020 misschien begrijpelijk was, maar die nooit herhaald had mogen worden.

Hij begint met de constatering dat Covid ‘discrimineert’. Kinderen en jongere volwassenen die verder in goede gezondheid verkeren, worden zelden erg ziek door corona, laat staan ​​dat ze eraan overlijden. Het risico op overlijden is veel groter bij personen ouder dan 70 jaar die om een andere reden kwetsbaar te zijn, zoals degenen van wie het immuunsysteem wordt onderdrukt door kankerbehandeling. Uit de QCOVID-studie van onderzoekers van de Universiteit van Oxford bleek dat 91% van de sterfgevallen plaatsvond bij slechts 15% van de bevolking.

“Hadden we al onze aandacht op de meest kwetsbaren kunnen richten en de rest van de samenleving vrij kunnen laten leven?” In combinatie met veel meer steun voor degenen die werden gevraagd zichzelf te ‘isoleren’ omdat ze positief hadden getest, gelooft Woolhouse dat lockdowns vermeden hadden kunnen worden. De sleutel is niet alleen om contacten tussen mensen te onderdrukken, maar om contacten met de meest kwetsbare mensen zo ‘Covid-safe’ mogelijk te maken. Dat zou betekenen dat we het (financiële) steun enorm hadden moeten opvoeren, dit is echter niet gebeurd.

Het boek van Woolhouse deelt een aantal belangrijke klappen uit aan de ‘falende de overheid’ en het wetenschappelijk advies. Covid moet volgens Woolhouse leiden tot wake-up call in hoe we ons in de toekomst voorbereiden op dergelijke gebeurtenissen. De nadruk van zijn boek ligt vooral op het vermijden van de schade die door lockdowns wordt aangericht.

Hoewel het een positieve ontwikkeling is dat een vooraanstaand epidemioloog zich uitspreekt tegen de vrijheidsbeperkende, draconische maatregelen, past zijn kritiek nog wel binnen de beperkingen van het overheidsnarratief. Voor degenen die nog geen enkele twijfel hadden aan het uitgevoerde beleid, is het boek van Woolhouse een goed startpunt. Hoewel het nog niet duidelijk is of Woolhouse dat zelf ook doet, kan men zich na het lezen van dit boek afvragen in hoeverre het overheidsbeleid ‘falend’ was of precies is uitgerold hoe het is bedoeld. Woolhouse legt namelijk perfect uit hoe dezelfde fouten keer op keer door bijna alle landen ter wereld zijn gemaakt, hetgeen een zeer onlogische gang van zaken is. ‘The Year the World Went Mad’ kan dus een eerste stap zijn naar het openen van de ogen betreffende de gedachtegang van overheden en hun identieke beleidskeuzes.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.