Hooikoorts: verlicht je klachten met deze tips

Hooikoorts: verlicht je klachten met deze tips

Op de radio kun je momenteel niet om de hooikoorts-reclamespotjes heen. En ja, ondanks het koude weer snotteren en niezen veel mensen zich alweer wat af nu de blaadjes langzaamaan weer aan de bomen komen. Het blijkt dat naar schatting 1 op de 5 Nederlanders hier last van heeft. Ben jij een van die ongeluksvogels? En ben je benieuwd naar mogelijke therapieën waar je zelf nog niet aan hebt gedacht? Hierbij wat adviezen uit de hoek van aromatherapie en orthomoleculaire voedingsleer.

Allereerst: wat is hooikoorts?
Het is een veelvoorkomende aandoening, waarbij je immuunsysteem buitensporig reageert op onschuldige stoffen, zoals pollen in de lucht van bomen (berkenpollen zijn o.a. berucht), grassen en sommige kruiden, o.a. brandnetel. Je afweersysteem ziet ze als allergenen en hierbij komt het stofje histamine vrij uit de mestcellen (een bepaald soort immuuncellen). Die histamine dringt in de slijmvliezen en geeft daar de ontstekingsreactie, wat tot de allergiesymptomen (zwelling van slijmvliezen, gesnotter, traanogen, loopheus, niesbuien etc.) leidt. Naast pollen kunnen ook allerlei andere allergenen hooikoortsverschijnselen geven, zoals voedingsmiddelen, huidschilfers en huisstofmijten. Huiduitslag en kriebelende huid kunnen ook tot de symptomen horen. En door het overgevoelige immuunsysteem kunnen mensen met hooikoorts ook andere allergieën hebben, zoals astma of eczeem.

Aromatherapie kan helpen
Verschillende essentiële oliën hebben stabiliserende eigenschappen op de mestcellen, waardoor histamine minder makkelijk vrijkomt, en zo kan de reactie op allergenen worden afgezwakt. Inhalatie van essentiële oliën kan goed helpen om symptomen te verlichten. Aanbevolen essentiële oliën zijn: atlasceder, manuka, cipres, blauwe kamille en citroen.

Mogelijke mengels om te inhaleren:
Mengsel 1: 10 druppels atlasceder, 5 druppels manuka en 5 druppels cipres
Mengsel 2: 10 druppels blauwe kamillie, 10 druppels citroen en 5 druppels manuka
1 of 2 druppels van een van deze mengsels op een tissue of zakdoek doen en dit regelmatig krachtig inhaleren.
Of meng 2 tot 4 druppels van een van de mengsels toe aan een kom heet water. Houd het gezicht boven de kom, handdoek over het hoofd en de kom en inhaleer vervolgens de damp. Indien mogelijk 5 tot 10 minuten. Wel ogen gesloten houden. Ouderen en jonge kinderen niet meer dan 1 tot 2 druppels en zeker bij jonge kinderen toezicht houden.

Spoelen met zout water:
Los een theelepel zout op in 250 ml lauw water en spoelen met een neusdouche (rhinohorn), die bij een apotheek of drogist te koop is. Hiermee worden zoveel mogelijk pollen uit de neus gespoeld.

Stomen met eucalyptusoliën:
Koop hiervoor een cineolrijke eucalyptusolie. Dit opent je neus zodat beter kan worden doorgeademd (zie voor stoomtips hierboven).

Voor deze uitleg en adviezen is geput uit het boek: Aromatherapie voor de luchtwegen van Harmen Rijpkema. Hierin is nog veel meer informatie en advies te vinden als essentiële oliën je belangstelling hebben gekregen.

Voeding: welke voeding mijd je liever?
Het stofje histamine kan helaas ook overmatig vrijkomen door bepaalde voeding. Histamine en histaminavrijmakers vind je ondermeer in: alcohol, vleeswaren, schimmelkazen, oude kazen, chocolade, suikers en koffie. Deze lijst is veel langer (helaas) en het kan interessant zijn om hierop te googelen als je er meer van wilt weten. Dit is een interessante site in dit verband.

Voeding: welke voeding werkt histamineremmend?
Gelukkig is er ook voeding die juist een remmende werking op de histamineproductie heeft: appels, bessen, kersen, rode druiven, rode ui, knoflook, groene thee, brandnetelthee, broccoli, bloemkool en boerenkool. Denk ook eens aan rauwe, onverhitte honing, van een imker uit de buurt. Deze bijen waarschijnlijk in aanraking geweest met het stuifmeel waar je zo sterk op reageert. Begin hiermee bij voorkeur in december (dus dit is alvast een tip voor het volgende hooikoorts seizoen). Meer tips over interessante voeding vind je in deze blog.

Aanvullende tips:
– Neem dagelijks hooggedoseerd een vitamine C supplement, tijdelijk 3000 mg is prima. Dit heeft een natuurlijke antihistaminewerking.
– Combineer vitamine C met een supplement zink van 15 mg.
– Spirulina kan zorgen voor minder klachten, zoals loopneus en niezen. Dosering: 2000 mg per dag.
– Omega 3-visvetzuren werken ontstekingsremmend. Ben je niet zo’n vette viseter, vul dan je voeding aan met een supplementen van omega 3-vetzuren.

Alvast voor volgend jaar, met deze adviezen start je bij voorkeur dit jaar in december:
– Zoals boven beschreven, neem een theelepel rauwe, onverhitte honing die gemaakt is door bijen in jouw buurt.
– Denk ook aan bijenpollen. Neem eerst een paar korrels en bouw dit op tot een theelepel per dag.
– Verder is zwarte komijn (Nigella sativa) interessant: 3-4x daags een capsule nemen.

Tot slot: het kan zijn dat er kruisallergieën spelen. Bekende kruisallergieën zijn: bloesems met appels, graspollen met tarwe, tomaat en pinda. Heb je last van hooikoorts en darm- en maagklachten? Dan is het interessant om de mogelijke kruisallergieën uit te zoeken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen