Impopulariteit Biden gunstig voor Republikeinen richting ‘midterm elections’
Economische zorgen, verregaande betrokkenheid -al was het maar via de zoon van de president- bij een oorlog in Europa en een labiele presentatie: de ‘rate of approval’ van Joe Biden schommelt momenteel rond de dertig a veertig procent. Met de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in aantocht geen goed nieuws voor de Democratische Partij.
Amerikanen maken zich momenteel het meest zorgen om de hoge inflatie, blijkt uit een Reuters/Ipsos enquête. Tel daarbij andere klachten op, of het nu gaat om de opstelling in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland of de woke-tendens in het land, en het is te verklaren dat Biden er niet goed op staat. Slechts veertig procent van zijn landgenoten zien de president nog als capabel om het land te leiden.
Tussentijdse verkiezingen
Dat betekent dat zijn populariteit ten opzichte van vorige week met een procent gedaald is, en nog maar iets hoger dan in mei en juni dit jaar. Toen zag 36 procent van de Amerikanen Biden nog als geschikte president. De geringe populariteit van de Democraat zal waarschijnlijk afstralen op de tussentijdse verkiezingen. Tijdens die stemming kiezen Amerikanen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het respectievelijke lagerhuis en hogerhuis vormen samen het Amerikaans Congres, de wetgevende instantie.
Pieken
Het ziet er naar uit dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden zullen overnemen. De Senaat blijft mogelijk wel in Democratische handen, maar ook daar maken Democratische strategen zoals Matt Bennett zich zorgen over: ‘We hebben te vroeg gepiekt,’ zei hij tegen Politico Magazine.
Biden doet er echter alles aan om de gunfactor weer naar zich toe te trekken, volgens Fox News. Vlak voor de verkiezingen besloot hij bijvoorbeeld tot een generaal pardon voor mensen die zijn veroordeeld vanwege marihuanabezit. Studentenschulden worden gedeeltelijk kwijtgescholden en oliestaten worden onder druk gezet om productievermindering uit te stellen tot na de verkiezingen.
Onderstaande cartoons laten hun licht schijnen op de gang van zaken rond de inzet van olie als politiek middel. De tekenaars zijn duidelijk geen fan van de huidige president.
Media
Bovenstaande geeft de indruk van een inhaalslag, van een poging om alsnog ‘politiek te pieken.’ Duiders doen graag verslag van dat ‘politieke spel’ en mediaconsumenten lezen en zien het graag. Critici ondertussen spreken van politiek opportunisme.
De peilingen reageren de komende weken waarschijnlijk op peilingen en beide kanten van het politieke spectrum zullen daar op reageren. Analisten zullen ook daar weer verslag van doen. De valkuil is dat de grote lijnen en consequenties van beleid zo uit het oog worden verloren. Juist wanneer de bestuurskoers beïnvloed kan worden, zijn alle ogen gericht op de spelers en kijkt niemand naar de bal.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.