Aanval op BlackRock: “Laat politiek over aan politici”
Anti-ESG kruisvaarder. Anti-woke activist. Het zijn slechts een paar termen die journalisten gebruiken om Vivek Ramaswamy te omschrijven. ‘David’ zou ook op zijn plaats zijn. Hij neemt het in zijn boeken en met zijn investeringsfonds Strive namelijk op tegen een flinke ‘woke cultuur’ en de financiële giganten BlackRock, State Street en Vanguard. Genoemde investeringsfondsen zijn samen goed voor twintig biljoen dollar (u leest het goed, dat is twintig keer 1000 miljard).
Het lijkt steeds meer door te dringen tot het grote publiek: woorden zoals ‘diversiteit’, ‘groen’ en ‘duurzaam’ zijn wellicht niet meer dan een cover-up voor een grootschalige kapitalistische overname.
Journaliste Whitney Webb ziet hoe er een wereldwijd systeem wordt opgetuigd dat een kleine groep ongekende rijkdom zal brengen ten koste van miljarden schuldslaven. Europees parlementslid Mislav Kolakušić neemt het op tegen de grote investeringsfondsen BlackRock, Vanguard en State Street. Zie daarvoor onderstaande video.
Whitestone
“Het is een verdienmodel om van mensen slachtoffers te maken,” stelde Ramyswamy onlangs bij Bill Maher. “Slachtofferschap is een munteenheid geworden.” Disclaimer: niet alleen ‘links’ teert op slachtofferschap. Donald Trump en zijn aanhangers doen volgens hem niet anders. Op Fox News brengt de ondernemer zijn boodschap naar voren, en ook The New York Times en Fortune besteden aandacht aan zijn denkbeelden. De laatste tijd moet vooral Larry Fink, de CEO van BlackRock, het ontgelden. Niet alleen gooit hij andermans geld te grabbel, vindt de oud-student van Harvard en Yale (een indrukwekkend cv valt de Amerikaan niet te ontzeggen).
Zijn beleid is zelfs contraproductief: hij dwingt ESG (Environmental, Social, Governance) beleid af van de bedrijven waar het in investeert. Uit schuldgevoel en/of sociale druk doen ze dat dan ook. BlackRock zelf koopt vervolgens overzees (in China bijvoorbeeld) aandelen die dwars tegen die principes ingaan. Een voorloper van Strive noemde hij daarom provocerend Whitestone.
Andermans geld
“Wokeisme is veel gevaarlijker dan Marxisme,” zei Ramyswamy hij eerder. Investeringsfondsen die de Green New Deal dragen, hebben een agenda “die het bloed van gepensioneerden (pensioengeld vormt een grote pot voor de investeerders, red.) zou doen koken, wisten ze wat er aan de hand was.” Hij vervolgt: “Ze gebruiken andermans geld om een politieke agenda door te voeren, een agenda waar de geldschieters het niet mee eens zijn.”
Politiek en geld
Personen zoals Fink hebben zoveel geld tot hun beschikking dat ze met gemak een politieke agenda kunnen doorvoeren. De banden tussen grote spelers zoals State Street en het Witte Huis is innig. Niet zo gek wanneer men bedenkt dat de budgetten van de financiële zwaargewichten die van de staat vaak overtreffen. Dat is zeer gevaarlijk vindt Ramaswamy. “Bedrijven moeten de politiek overlaten aan politici,’ is zijn devies. Gebeurt dat niet, dan gaan we zowel economisch als politiek zware tijden tegemoet.
Hieronder een kort fragment van de schrijver en ondernemer met de ‘colgate smile’ bij Fox News.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.