Is Poetin een kat in het nauw die rare sprongen gaat maken? – Artikel Eric van de Beek
Café Weltschmerz biedt sinds enige tijd de ruimte aan verschillende experts en graag geziene gasten om hun visie op een actueel thema met ons te delen. In de rubriek Vrienden van Weltschmerz zullen verschillende onderwerpen aan bod komen, waarbij uiteraard ook alternatieve geluiden welkom zijn. Graag zien wij dan ook uw reactie onderaan een artikel tegemoet.
Eerder deze week deelden wij de column van Jeroen Pols waarin hij het regime van Rutte volledig met de grond gelijk maakt (klik hier).
Vandaag delen wij het artikel van Eric van de Beek, vorige week verschenen in De Andere Krant, dat hij over Vladimir Poetin schreef. Gaat deze kat in het nauw rare sprongen maken?
Van de Beek is een graag geziene gast van CWS. Zo was hij onder meer bij ons te zien toen hij in gesprek ging met Rusland Ambassadeur Sjoelgin en toen hij met Kees van der Pijl over MH17 sprak. Als eerste journalist schreef Van de Beek over de steun van het kabinet aan terreurgroepen in Syrië, de doofpotaffaire rond de nepgifgasaanval in Douma (Syrië) en het bedrog achter de Amerikaanse en Europese Magnitski-wetgeving. Van de Beek publiceerde boeken over de MH17-ramp en nepnieuws in de massamedia.
Poetin zinspeelt op kernoorlog vanwege “nucleaire chantage” van NAVO-landen
Rusland zal niet aarzelen gebruik te maken van “alle beschikbare middelen” als het in zijn voortbestaan bedreigd wordt, verklaarde de Russische president Vladimir Poetin eind deze maand. Hij gaf deze waarschuwing af in reactie op verklaringen van hooggeplaatste vertegenwoordigers van NAVO-landen over de “mogelijkheid en toelaatbaarheid” van het gebruik van nucleaire wapens tegen Rusland.
Streamer: “Zien jullie dan niet dat de wereld zich beweegt in een onomkeerbare richting?
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De Russische president Poetin viel in februari van dit jaar Oekraïne binnen omdat, zoals hij zelf zei, de VS en bondgenoten de Russen “niet als vrienden of bondgenoten” wilden zien en “hun militaire infrastructuur de grenzen van Rusland heeft bereikt”. Buurland Oekraïne was het NAVO-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld, met het risico dat op een dag de VS er raketsystemen zou installeren zoals in Polen en Roemenië is gebeurd. Deze kunnen worden uitgerust met Tomahawk-kruisraketten, legde hij uit in zijn televisietoespraak van 24 februari. De mogelijkheid dat de VS die zullen gebruiken voor een aanval op Rusland kan niet worden uitgesloten zei hij, omdat in documenten van de Amerikaanse overheid wordt gesproken over de mogelijkheid van “een preventieve aanval op vijandelijke raketsystemen”. Naast Polen en Roemenië zou ook Oekraïne als bruggenhoofd kunnen gaan dienen voor een dergelijke aanval. “Als ballistische raketten in Oekraïne worden ingezet, kunnen die doelen raken in het hele Europese deel van Rusland.”
De bedoeling van de aanval op Oekraïne was aanvankelijk: ‘demilitarisering’ en ‘denazificering’ van het land. Dat ging moeizamer dan gedacht en dus werd eind maart de doelstelling verlegd naar de ‘bevrijding’ van de Donbas-regio waar veel etnische Russen wonen. Er werd gebied veroverd op de Oekraïense krijgsmacht, maar het verliep langzaam en ging gepaard met grote verliezen aan Russische zijde. Recentelijk keerden zelfs de kansen. Oekraïne zette een tegenoffensief in en heroverde grote gebieden op de Russen. In het Westen wordt dit algemeen gezien als een bewijs voor het succes van de westerse wapenleveranties aan Oekraïne.
Wat dit betekent voor de Russische president laat zich raden. De kat die zich toch al in het nauw gedreven voelde, is de wanhoop nabij. Op 23 september kondigde hij in een televisietoespraak een “gedeeltelijke” mobilisatie aan. Mannen en vrouwen die eerder gediend hadden in de Russische krijgsmacht, reservisten, werden onder de wapenen geroepen. In dezelfde toespraak herinnerde hij er aan dat Rusland beschikt over kernwapens en niet zal aarzelen deze in te zetten als het land in zijn voortbestaan bedreigd wordt. Op 24 februari gaf hij ook al zo’n verkapte waarschuwing af aan het Westen. Dit keer voegde hij er echter aan toe dat het geen bluf was. Ook sprak hij van “nucleaire chantage” van het Westen. “Hooggeplaatste vertegenwoordigers van NAVO-landen” zouden hebben gesproken over de “mogelijkheid en toelaatbaarheid” van het gebruik van nucleaire wapens tegen Rusland. Voor die laatste opmerking van Poetin is weinig aandacht geweest in de Westerse pers.
Klopt het dat hooggeplaatste personen van NAVO-landen gezegd hebben niet terug te deinzen voor een nucleair treffen met Rusland? Poetin gaf geen voorbeelden, maar die zijn er wel.
De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Liz Truss, werd in de aanloop naar haar verkiezing in een televisie-interview van 24 augustus gevraagd of zij de bereidheid had het Britse kernwapenarsenaal in te zetten. Zonder te aarzelen antwoordde zij: “Het is een belangrijke taak van de premier, ik ben ertoe bereid.” Ze oogstte hiermee grote bijval in de zaal. Er klonk een daverend applaus. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei op 24 februari op de Franse televisie, doelend op het NAVO-kernwapenarsenaal: “Vladimir Poetin moet begrijpen dat de Atlantische alliantie een nucleaire alliantie is.” Generaal-luitenant Ingo Gerhartz van de Duitse luchtmacht verklaarde op 17 juni op een militair symposium in Kiel: “Voor een geloofwaardige afschrikking moeten we zowel over de middelen als de politieke wil beschikken om de nucleaire dreiging in daden om te zetten.” Hij voegde eraan toe: “Poetin, maak geen ruzie met ons! Tot 2030 zullen de Europeanen in het oostelijke luchtruim beschikken over zeshonderd moderne gevechtsvliegtuigen. Daar komen de vliegtuigen van de Amerikanen nog bij.” In Duitsland, maar ook in Nederland, België, Italië en Turkije liggen Amerikaanse kernkoppen opgeslagen. Als de Amerikaanse opperbevelhebber van de NAVO besluit deze in te zetten tegen Rusland, dan worden de Duitsers, Nederlanders, Belgen, Italianen en Turken geacht deze met F-35- gevechtsvliegtuigen af te werpen. Op 7 december 2022, toen de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens al duidelijk zichtbaar was, zei de republikeinse senator Roger Wicker in een interview op Fox News dat de VS geen enkele militair actie moet uitsluiten in het geval Rusland Oekraïne zou binnenvallen, dus ook geen kernaanval. “We sluiten het eerste gebruik van nucleaire actie niet uit,” zij hij, impliciet verwijzend naar de Nuclear Posture, een officieel beleidsdocument van de VS. Daarin staat inderdaad niet dat de VS belooft kernwapens alleen defensief te gebruiken. Wicker is als behalve senator voor de staat Mississippi ook het lid van de invloedrijke commissie van de senaat die zich bezighoudt het Amerikaanse veiligheidsbeleid.
De dreiging die uitgaat van de inzet van nucleaire wapens is er dus aan beide kanten. Wel is er een verschil voor de aandacht die hiervoor gevraagd wordt. Poetin wijst al jaren op het feit dat een conflict met Rusland kan uitlopen op een nucleair conflict. In reactie op het voornemen van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om uit het INF-akkoord voor middellangeafstandsraketten te stappen, waarschuwde hij in 2018 voor “een internationale nucleaire catastrofe”, die kan leiden tot de “vernietiging van onze beschaving en misschien van onze planeet”. Hij heeft ook meermaals duidelijk laten merken er gefrustreerd over te zijn dat hij in het Westen geen gehoor heeft gekregen voor zijn zorgen. “Het verontrust mij dat jullie geen enkel idee hebben welk gevaar ons boven het hoofd hangt,” zei hij op het Sint-Petersburg International Economic Forum van 2016 tegen een internationaal gezelschap van journalisten. “Zien jullie dan niet dat de wereld zich beweegt in een onomkeerbare richting? Ik weet niet hoe ik nog tot jullie door moet dringen. De VS voeren jullie met verhaaltjes die jullie doorgeven aan jullie publiek dat zich daardoor van geen gevaar bewust is.” Hij doelde hiermee op de nieuwe kernwapenwedloop die in gang was gezet. De VS waren in 2002 uit het ABM-verdrag gestapt, een verdrag uit 1972 dat de inzet van antiballistische raketten verbood. Ze hadden dit gedaan om de weg vrij te maken voor de bouw van een raketschild in Roemenië en Polen. “De VS hebben daarmee een kollossale dreun uitgedeeld aan de internationale veiligheid,” zei hij. Alle voorstellen van de Rusland voor wapenbeheersing zouden door de VS in de wind zijn geslagen.
Op 7 februari 2021, dus nog voordat Rusland Oekraïne was binnengevallen, legde een duidelijk geëmotioneerde Poetin aan de verzamelde pers uit dat Rusland onmogelijk een conventionele oorlog kan winnen van de NAVO. Als enige middel om het militaire bondgenootschap ervan te weerhouden Rusland aan te vallen, had het land “de bom”. Rusland zou er niet voor terugdeinzen deze te gebruiken om capitulatie te voorkomen, verzekerde hij.
Als Rusland zich de vier Oekraïense provincies toeëigent waar referenda zijn gehouden, dan ontstaat een nog gevaarlijker situatie. Kiev wil deze gebieden niet afstaan en zal er op blijven schieten, met gebruikmaking van westerse wapens. Rusland kan dit beschouwen als een westerse aanval op Russisch grondgebied en een aanleiding om kernwapens in te zetten.
Poetins waarschuwing van 2016:
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.