Is Taiwan na Oekraïne aan de beurt?
Stukje bij beetje snijden zowel China als de VS een stukje salami af. Ze zetten beiden het mes in Taiwan. The South China Morning Post beschrijft hoe de grootmachten sluipenderwijs het eiland ten oosten van HongKong naar hun hand willen zetten.
Het medium beschrijft dat met de salamitactiek. In de militaire wereld is dat een bekend fenomeen. Over wat het precies inhoudt, zijn de meningen verdeeld. Wikipedia spreekt van een strategie waarbij de tegenpartij zonder het door te hebben zijn macht verliest aan de agressor.
De omschrijving in de Texas National Security Review luidt: ‘Salami-tactieken bieden een aantrekkelijke optie voor expansionistische machten in de schaduw van een grote oorlog.’ Dit gebeurt met het herhaaldelijk behalen van ‘beperkte voldongen feiten’ waarmee de invloed wordt uitgebreid en ’tegelijkertijd potentiële escalatie wordt voorkomen.’ Een militair woordenboek geeft aan dat de oppositie uit elkaar wordt gespeeld zonder het door te hebben, waarna het gemakkelijk is te onderwerpen.
(tekening van Lau Ka-Kuen, geplaatst bij artikel South China Morning Post)
Beschuldigingen
Zowel China als Amerika geven elkaar momenteel de schuld van het gebruik van salami-tactieken, meldt het medium uit Hongkong. Nancy Pelosi en andere Democratische afgevaardigden van het Amerikaanse congres bezochten Taiwan begin deze maand. Ze prezen de veerkracht en democratie van het land, de vergelijking met Oekraïne werd gemaakt en China gewaarschuwd: ‘Het is van het grootste belang dat we niet toegeven aan de autocraten.’
China zag het bezoek als een provocatie. Het beantwoordde het met toenemende militaire oefeningen, waarbij de grenzen letterlijk werden opgezocht. Het begon de militaire aanwezigheid rond Taiwan te intensiveren en daarmee te normaliseren. Zo zette het de status quo stukje bij beetje naar zijn hand, analyseert de internetkrant.
Speelbal
Pelosi vergeleek Taiwan met Oekraïne, een trots en onschuldig land dat geholpen moest worden in de strijd tegen diens agressor. China meent dat de VS zich niet moet mengen in de aangelegenheden van het kleine (en eigenwijze) broertje Taiwan. daaronder spelen hele andere zaken. De economisch gunstige ligging van Taiwan, de militair strategische positie in Azië, de rol van verreweg grootste chipmaker ter wereld; het zijn allemaal facetten waar zowel ‘mainland China’ als Amerika hun ogen op hebben gericht.
Is de salami wel de beste beeldspraak? Het economische wonder onder Chinees toezicht is misschien eerder een speelbal van twee giganten op het wereldtoneel die het een worst voorhouden. De tragische realiteit in Oekraïne laat zien waar dat toe kan leiden: lokaal leed met wereldwijde consequenties.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.