Jaap van Dissel gebruikte privémail voor zaken die alle Nederlanders aangaan

Jaap van Dissel gebruikte privémail voor zaken die alle Nederlanders aangaan

Jaap van Dissel gebruikte zijn privémail voor werkgerelateerde zaken. ‘Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker,’ aldus een woordvoerder van de OMT-voorzitter. Voormalig VWS-minister Hugo de Jonge moest onlangs door het stof vanwege het gebruik van zijn privémail, het is nog onduidelijk welke gevolgen het nieuws voor Van Dissel heeft.

Opvallend is dat het RIVM zegt dat Van Dissel nooit zijn privémail gebruikte om vertrouwelijke stukken te versturen. Dat is echter tegenstrijdig met het feit dat sommige bijlagen in Van Dissels mails bij WOB-verzoeken bestempeld zijn als te vertrouwelijk om vrij te geven. Dat beweert de Volkskrant.

Eerder werd De Jonge het vuur aan de schenen gelegd in verband met de mondkapjesaffaire rond Sywert van Lienden. De coalitie steunde de huidige minister van Wonen echter, en zo kwam De Jonge er met excuses vanaf. Het is in dat licht te betwijfelen of Van Dissel consequenties tegemoet kan zien voor zijn werkwijze. Wanneer het niet naleven van de regels voor e-mailgebruik echter geen gevolgen heeft, is het de vraag of andere ambtenaren nu en in de toekomst de protocollen wel serieus nemen. Ze voeren als reden aan dat ze wachtwoorden vergeten of te lang moeten wachten voordat ze kunnen inloggen, maar ondertussen tast het de openbaarheid van bestuur ernstig aan.

Het gebruik van privé-email is volgens Forum voor Democratie een voor de hand liggende manier om ‘WOB-verzoeken te omzeilen’ en ‘contacten geheim te houden.’ Verwijzend naar mensen hoog in de boom zoals De Jonge en Van Dissel- mensen die de voorbije twee jaar een grote invloed hebben gehad op het leven van miljoenen mensen in Nederland-  besluit het Twitterbericht van de politieke partij: ‘Wat hebben deze mensen te verbergen?’

Wybren van Haga, voorman van BvNL, ziet een doelbewuste strategie ‘om eventuele WOB-verzoeken te ontlopen’ en concludeert: ‘Het is wel duidelijk dat er nog veel boven tafel moet komen.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.